Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie s-a ales cu aparate de ultimă generație

27 dec. 2017,, 17:40   Societate
2727 0

Pacienţii cu boli neurologice vor putea să-şi afle, de acum încolo, diagnosticul în doar două ore, şi nu şase, cum era pînă în prezent.

Acest lucru va fi posibil datorită aparatelor de ultimă generaţie, care au fost aduse la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din Capitală. Renovarea a fost posibilă datorită a două proiecte investiţionale în valoarea de aproape două milioane de lei.

Utilajul va permite specialiştilor să stabilească starea pacientului în doar două minute.

"Este destul de rapid căci vedem gama de date mai mare decît cum era înainte. Înainte puneai termometrul subţioară, aşteptai 5 minute, tensiunea pînă găseai... bătăile inimii pe minut tot nu le vedeam cu exactitate. Acum aparatul permite tot", a spus inginerul tehnica medicală, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Petru Croitor.

Pe lîngă acest utilaj, secţia a fost dotată cu monitoare cardiorespiratorii şi mai multe paturi pentru resuscitare.

"Eu prima dată văd, din cei 35 de ani lucraţi aici, cînd nu am frică că nu ştiu ce va face cu pacientul peste un moment. În afară de salarii, noi trebuie să avem satisfacția că lucrăm în condiții normale", a spus directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîn.

"Condiţiile care sînt aici sînt la standartele europene. Cea mai mare prioritate a statului, a Guvernului trebuie să rămînă în continuare sănătatea populaţiei", a spus secretarul general de stat Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gîlcă.

Unitatea Primiri Urgență a fost modernizată cu sprijinul financiar al Guvernului Ceh şi al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?