X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Acţionarii Băncii de Economii au aprobat emisiunea de acţiuni prin subscriere în valoare de 80,3 mil. lei ($6,3 mil.)

7 aug. 2013,, 16:40   Economie
4023 0
Foto: adevarul.ro
Acţionarii Băncii de Economii (BEM) au aprobat emisiunea de acţiuni închisă prin subscriere în valoare de 80,3 mil. lei ($6,3 mil.), pentru care au votat 99,96% dintre acţionari la adunarea extraordinară din 2 august.

Surse din bancă au comunicat agenţiei "Infotag" că acţiunile au o valoare nominală de 5 lei fiecare. Acţionarii vor procura în cadrul emisiunii închise un număr de acţiuni, proporţional cu participarea loc la capitalul băncii. Emisiunea se va încheia pe 29 august.

Întrebate de reporterul agenţiei "Infotag" de ce din cei 320 mil. lei pe care statul a permis să fie alocaţi de la buget pentru participarea la emisiunea de acţiuni închisă a BEM, Consiliul de administraţie al acesteia a recurs la o emisiune de numai 80,3 mil. lei, surse avizate au enunţat mai multe presupuneri.

O sursă responsabilă a agenţiei de la Banca Naţională a Moldovei (BNM) a afirmat că o asemenea valoare a emisiunii poate avea trei motive: "Primul poate fi legat în modul cel mai strîns de lipsa de bani la buget pentru completarea capitalului BEM. La al doilea banca putea recurge la insistenţa celorlalţi acţionari, care, de asemenea, eventual, nu aveau bani ca să subscrie acţiunile. Iar în al treilea rînd, nu este de exclus că cei de la BEM au decis să crească cu ajutorul acestei emisiuni capitalul social la 200 mil. lei, pentru ca apoi să-şi ia un răgaz, gîndindu-se cum să capitalizeze banca".

Un acţionar al băncii a relevat faptul că ВЕМ chiar şi cu emisiunea de 80,3 mil. lei, oricum nu va ajunge la 200 mil. lei.

"Acum capitalul social al BEM este de 117,337 mil. lei, iar, luînd în calcul emisiunea închisă, acesta va constitui 197,88 mil. lei", a spus acţionarul care a presupus că scopul emisiunii închise în valoare de 88,3 mil. lei ar putea fi cu totul altul.

În viziunea acţionarului, este posibilă varianta că statul, care deţine 56% dintre acţiuni la ВЕМ, din anumite motive incredibile, nu va subscrie acţiunile. "Şi atunci, pe 28-29 august, cînd toată lumea în ţară va avea o stare de spirit de sărbătoare, cineva din grupul de acţionari care acum, potrivit diferitelor estimări, controlează între 34% şi 40% dintre acţiunile ВEM, va putea subscrie suplimentar partea leului din această emisiune, schimbînd coraportul acţionarilor în capital, astfel încît statul să piardă controlul asupra acesteia", a explicat acţionarul.

La începutul anului 2013, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, declarase că este necesară sporirea capitalului ВЕМ cu 700 mil. lei. Mai tîrziu, banca a încheiat un acord de comercializare a activelor şi creditelor în valoare totală de 940 mil. lei, datorită căruia şi-a îmbunătăţit apreciabil situaţia financiară, înregistrînd creşteri la majoritatea indicatorilor la situaţia din 31 martie 2013. Potrivit datelor agenţiei, întreaga sumă, conform acestui contract, urma să fie încasată pînă la sfîrşitul lunii iulie.

Conform ratingului băncilor întocmit de revista "Profit", după trimestrul I din 2013, BЕМ a înregistrat rezultate impresionante (creşterea cu 93% a valorii în rating comparativ cu trimestrul IV, 2012). Aceasta i-a permis instituţiei să urce de pe poziţia a cincea pe a patra în grupul de bănci cu active de peste 3 mld. lei. Chiar dacă are indicatori de rentabilitate mici, ВЕМ a reuşit să crească portofoliul de credite cu 9%, a scăpat de o parte din creditele neperformante (valoarea absolută s-a redus cu 27%), înregistrînd un rezultat financiar pozitiv pe primele trei luni ale anului curent. Banca are un nivel ridicat de active cu lichiditate înaltă în bilanţ, fapt care afectează eficienţa utilizării resurselor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?