Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

SIS are un nou director

21 dec. 2017,, 11:36   Politică
5311 0

Fostul ministru al Justiției Vitalie Pîrlog a fost numit astăzi în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pentru un mandat de cinci ani, comunică NOI.md.

Decizia a fost aprobată cu votul a 55 de deputați din cadrul coaliției de guvernare. Candidatura lui Pîrlog a fost propusă de 10 parlamentari din partea PD și PPEM și avizată pozitiv de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, așa cum prevede procedura.

În cadrul dezbaterilor pe marginea candidaturii propuse, opiniile deputaților s-au împărțit. În timp ce liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a apreciat abilitățile lui Pîrlog, liberalii l-au acuzat de inacțiune în timpul protestelor din aprilie 2009, perioadă în care a deținut funcția de ministru al Justiției.

„Atitudinea, poziția pe care am avut-o atunci a fost una în strictă conformitate cu prevederile legii. Puteți să analizați absolut toate luările de poziții. Cît privește ilegalitățile comise, să se pronunțe organele competente”, a reacționat Pîrlog.

Întrebat de Vladimir Voronin de ce a acceptat postul de director al SIS, Pîrlog a menționat că are pregătirea necesară pentru a dezvolta instituția în direcția corectă. „Am analizat bine această propunere, nu a fost un răspuns afirmativ imediat, dar am decis să o accept din simplul raționament că vreau să contribui cu adevărat la dezvoltarea acestei instituții”, a răspuns Pîrlog.


„Dacă avea să vă propunem noi, democrații nu aveau să vă voteze. Dl Pîrlog este un jurist de forță. Cred că el, în această postură, va încerca să facă în așa fel, ca această instituție să activeze în conformitate cu legislația”, a spus în replică Voronin.

Noul director SIS a fost întrebat și dacă este dispus să treacă testul la poligraf, chiar dacă legea nu prevede acest lucru. El a răspuns că va parcurge toate etapele prevăzute de legislație.

Menționăm că Vitalie Pîrlog îl succede pe Mihai Balan la conducerea SIS. Candidatura lui Pîrlog a fost propusă de deputații Sergiu Sîrbu, Anatolie Gorilă, Artur Reșetnicov, Corneliu Padnevici, Raisa Apolschi, Igor Vremea, Valentina Buliga, Eugen Carpov, Mihaela Spatari și Eugen Bodarev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?