X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Un baraj în Olanda, iluminat fără electricitate (VIDEO)

24 dec. 2017,, 21:00   Ştiinţă şi IT
5599 0

Barajul istoric din Olanda a căpătat un iluminat futurist și ecologic: cînd pe el trece o mașină cu farurile pornite, se aprind felinarele, care nu necesită energie electrică.

Digul Afsluitdijk, cu o lungime de 30 km și o lățime de 90 de metri, a fost construit la începutul secolului XX, blocînd Golful Zuiderzee din Marea Nordului și unind Olanda de Nord cu regiunea Friesland. Autostrada A7 trece de-a lungul acestuia, fiind zilnic traversată de 20 de mii de mașini. Inginerii studioului Roosegaarde, al cărui șef s-a dovedit a fi nepotul Dirk Roosenburg, arhitect care a proiectat barajul, au decis să o lumineze printre primele șosele.

Specialiștii studioului care au realizat proiectul „Gates of Light” s-au inspirat din natură sau, mai degrabă, din proprietățile reflectorizante ale aripilor de fluture. Inginerii au decis să repete acest truc, acoperind barajul cu un strat de reflexie cu prisme mici, care capătă și dispersează lumina farurilor automobilului. Astfel, iluminarea drumului nu necesită energie electrică.

Gates of Light este o parte a proiectului inovator pe scară largă Icoon Afsluitdijk, instituit de Guvernul Olandei pentru ca toate drumurile naționale să devină pînă în 2030 energetic independente. Printre altele, acesta include utilizarea de alge fluorescente pentru iluminat și obținerea energiei regenerabile cu ajutorul unor zmeie, scrie Quartz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?