X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Candu, contrazis de un fost ministru

19 dec. 2017,, 13:01   Economie
6426 3

Declarațiile președintelui Parlamentului, Andrian Candu, precum că în acest an au fost recuperate peste 900 de milioane din frauda bancară nu corespund adevărului, afirmă fostul fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, citat de NOI.md.

Într-un articol publicat pe blogul său, Negruța subliniază că, în octombrie 2016 – octombrie 2017, perioada de după convertire a garanțiilor în datorie de stat, din valorificarea activelor celor trei bănci în lichidare au fost transferați bugetului de stat 275 de milioane de lei. Acești bani provin din vînzarea activelor băncilor, și nicidecum din recuperarea sumelor fraudate, precizează fostul ministru.

„Ministerul Finanțelor a transferat către BNM în octombrie 2017 suma de 668 de milioane din bugetul de stat! Din impozite și taxe colectate de la contribuabili, și nu din recuperări. Pentru că recuperări în 2017 n-au fost!”, se arată în articolul semnat de Negruța.

Potrivit lui, în anii următori, sumele alocate de la bugetul de stat vor fi de circa un miliard de lei anual, asta în cazul în care „investigațiile vor fi și în continuare blocate, tărăgănate și sabotate de către autorități”, precizează economistul.

Fostul ministru mai susține că pretențiile financiare față de grupul de companii implicate în frauda bancară, despre care se menționează în raportul Kroll, însumează peste 15 miliarde de lei, deocamdată neinvestigate oficial și nerecuperate.


Totodată, el afirmă că, în perioada de administrare specială din partea BNM la cele trei bănci (octombrie 2015 – 3 octombrie 2016), au fost rambursați Băncii Naționale 780 de milioane de lei, însă aceste mijloace au intrat în conturile BNM încă pînă la convertirea garanțiilor de stat (13,3 miliarde de lei) în datorie internă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?