X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldovenii condamnă declaraţiile primarului de Iaşi, Mihai Chirica (VIDEO)

18 dec. 2017,, 18:45   Societate
11716 17

Un protest la care au participat zeci de tineri din cadrul Mişcării „Urmaşii lui Ştefan” a avut loc astăzi în capitală, notează NOI.md.

Manifestanţii s-au arătat indignaţi de anunţul primarului de Iaşi, Mihai Chirica, prin care îşi exprimă dorinţa ca în Constituția statului român să scrie că Basarabia este teritoriul României.

Participanţii la protest şi-au dat întîlnire în faţa Ambasadei României la Chişinău, după care au mers în marş pînă la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Precizăm că Mişcarea de tineret „Urmaşii lui Ştefan” a înaintat două scrisori. Prima este adresată ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, prin care i se solicită lui Andrei Galbur să vină cu o reacție promptă și clară cu poziția Ministerului față de primarul de Iaşi și aceste declarații în sensul menținerii unor relații armoniase între poporul moldovenesc și cel român, precum și cu scopul prevenirii unor astfel de declarații și expuneri radicaliste în viitor.


Iar cea de-a doua scrisoare a fost expediată Ambasadorului României, Daniel Ioniţă, prin care „Urmaşii lui Ştefan” îi cer ambasadorului să informeze Guvernul României despre indignarea lor profundă în legătură cu declarațiile lui Mihai Chirica, considerînd că acestea prezintă un pericol la adresa relațiilor bilaterale dintre România și Moldova și catalogîndu-le drept pretenții teritoriale.

„La fel, solicităm Guvernului României să ia o atitudine de distanțare și de condamnare a asemenea declarații, în scopul menținerii unor relații armonioase între poporul moldovenesc și romîn”, se mai arată în scrisoarea înaintată lui Daniel Ioniţă.

Președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, spune că tinerii sînt deranjaţi de faptul că le este ignorant interesul lor național atunci cînd vine vorba de independența și suveranitatea țării.

„Noi solicităm ca Ambasada României la Chişinău să informeze Guvernul român despre faptul că există o asemenea problemă, pe noi chiar ne deranjează faptul că persoane publice din România atentează la suveranitatea și integritatea țării. Interesele noastre naționale sînt grav lezate”, a declarat Dumitru Roibu.

Potrivit tinerilor din Mişcarea „Urmaşii lui Ştefan”, Ministerul de externe trebuie să fie primul care reacționează la diferite provocări și leziuni ale intereselor naționale şi i-a sugerat primarului de Iaşi să fie mai respectuos față de poporul moldovenesc.

„Îi solicităm lui Mihai Chirica să aibă în vedere că încalcă legea nu doar a statului în care își desfășoară el activitatea, dar și cea a Republicii Moldova. Ministerul de Externe se află într-o stare de amorțire totală, dar sperăm că îşi va demonstra poziția activă față de politica de stat care trebuie”, a declarat Dorin Ciurea, membrul Mişcării de tineret „Urmaşii lui Ştefan”.

Deocamdată, nici Ambasada României la Chişinău şi nici Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu a venit cu o reacţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?