X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Moldova și Ucraina vor realiza mari proiecte de investiții

15 dec. 2017,, 13:30   Economie
2989 0

Republica Moldova și Ucraina intenționează să intensifice cooperarea bilaterală în toate direcțiile și să realizeze proiecte comune de investiții într-o serie de domenii importante.

Acest lucru a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre ministrul Economiei și Infrastructurii Moldovei, viceprim-ministrul Octavian Calmîc, și ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei, viceprim-ministrul Stepan Kubiv, în cadrul Conferinței ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului la Buenos Aires, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, părțile au abordat subiectul ce vizează dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina, inclusiv în cadrul diferitor organisme internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Comerțului și altele.

Interlocutorii au convenit asupra intensificării activității grupurilor de experți implicați în elaborarea și coordonarea unor documente interguvernamentale dintre cel două țări în diferite domenii, discutate în ultima perioadă atît în cadrul întrevederilor dintre prim-miniștrii Pavel Filip și Vladimir Groisman, cît și la reuniunile comisiei moldo-ucrainene de colaborare economică şi comercială etc.

În context, Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au accentuat importanța dezvoltării proiectelor investiționale la nivel regional, facilitarea comerțului și liberalizarea transportului dintre cele două state etc.


Vicepremierii au abordat și aspectele cooperării comercial-economice dintre Republica Moldova și Ucraina și consolidarea relațiilor bilaterale prin punerea în aplicare a unor proiecte investiționale sau de alt ordin, colaborarea transfrontalieră și de infrastructură, inclusiv în sectorul energetic, mediu, transporturi, industrie, complex agroindustrial etc.

Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au discutat și posibilitatea realizării unor proiecte investiționale comune, care pot avea un impact pozitiv asupra întregii regiuni, accentul fiind pus pe cele din sectorul energetic și drumuri.

Vicepremierul ucrainean a adus drept exemplu acordul autorităților de la Kiev cu China cu privire la realizarea mai multor proiecte investiționale de importanță regională și națională de cca 7 miliarde USD, care pot fi extinse inclusiv prin atragerea Republicii Moldova în ele.

Este de notat că recent Ministerul Economiei și Infrastructurii a primit o invitație de la partea chineză privind lansarea, la sfîrșitul lunii decembrie curent, la Beijing, a negocierilor privind elaborarea și semnarea Acordului de liber schimb între cele două țări, precum și identificarea proiectelor de colaborare bilaterală în diferite domenii.

Vicepremierii au convenit asupra promovării unor proiecte comune în diferite domenii, inclusiv și prin intermediul organizațiilor internaționale la care este parte atît Republica Moldova, cît și Ucraina. Una dintre aceste instituții, în opinia celor doi demnitari, este Organizația Mondială a Comerțului, care oferă o posibilitate foarte bună de a promova mărfurile și serviciile naționale pe piețele mondiale, deoarece 164 de state ale lumii sînt membre ale acesteia.

Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au constatat că Summitul de la Buenos Aires a OMC a fost unul productiv, care a oferit Republicii Moldova și Ucrainei noi oportunități de a se implica mai activ în procesele mondiale privind extinderea liberalizării comerțului cu mărfuri și servicii, problemelor de gen în legalizarea procedurilor comerciale, reglementarea internă a prestărilor de servicii, noile politici mondiale privind instituționalizarea comerțului electronic, precum și consolidarea rolului întreprinderilor mici și mijlocii în sistemul mondial de comerț etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?