Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

China: depozite de muniții pe insule disputate de mai multe state

15 dec. 2017,, 22:31   Externe
2531 0

Un think tank din Statele Unite a dat publicității o serie de imagini din satelit care surprind, pe un segment de timp de mai multeluni, depozite de muniții proaspăt construite, stații radar și stocuri de combustibil în Marea Chinei de Sud.

China a construit facilități militare ale căror mărime depășește de patru ori Palatul Buckingham, relatează The Guardian, precizînd că depozitele sînt amplasate pe o salbă de insule contestate de mai multe state în Marea Chinei de Sud.

Raportul elaborat de think tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) descrie această pepinieră de armament ca fiind începutul unei „crize cu încetinitorul” într-una dintre cele mai fierbinți dispute teritoriale de pe planetă.

Potrivit cotidianului britanic, vorbim despre o infrastructură militară care se întinde pe 29 de hectare, inclusiv depozite de muniții, magistrale de senzori, sisteme radar și amplasamente pentru lansatoare de rachete.


Disputa din Marea Chinei de Sud are următorii protagoniști: China vs. Taiwan, care își dispută în întregime suprafața maritimă; Indonezia, China și Taiwan – dispută asupra apelor la nord-est de Insulele Natuna; Filipine, China și Taiwan – dispută asupra recifului Scarborough Shoal; Vietnam, China și Taiwan – dispută asupra Insulelor Spratly; China, Taiwan și Vietnam – dispută asupra Insulelor Paracel; Malaezia, Cambodgia, Thailanda și Vietnam – dispută asupra unor anumite arii din Golful Thailandei; Singapore și Malaezia – dispută asupra Strîmtorilor Johor și Singapore.

Imaginile din satelit au suprins instalații militare construite pe Insulele Spratly, în reciful Yongshu și pe Insulele Paracel.

Beijing caută să determine pe cale diplomatică toate statele aflate în dispute teritoriale să adere la o dezbatere privind elaborarea unui cod de conduită asupra Mării Chinei de Sud.

Statele Unite și Marea Britanie au criticat constant China pentru faptul că își construiește avanposturi militare în insulele disputate, în timp ce Beijingul susține că infrastructura militară se află acolo nu în scopuri ofensive, ci pentru a proteja vasele de pescuit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?