X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Noi detalii în dosarul minei de la Pașcani

14 dec. 2017,, 09:49   Societate
3632 1

Noi suspecți în dosarul minei de piatră de la Pașcani. Directorul întreprinderii și alți doi subalterni sînt bănuiți în dosarul vizînd moartea celor trei mineri.

De asemenea, procurorii i-au înaintat învinuire și responsabilului care a repartizat sarcini angajaților. Comisia specială care a investigat cazul a stabilit că acesta, împreună cu maistrul carierei, nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu.

Procurorul Adrian Bordianu susține că, din cauza neglijenței maistrului și a șefului de sector, minerii au fost nevoiți să lucreze în condiții periculoase. În prezent, acesta din urmă este cercetat în stare de libertate și este internat în spital: „Deci sarcinile de muncă se eliberează doar în condiții cînd la locul de muncă sînt luate toate măsurile de siguranță, el cunoscînd că aceste măsuri nu sînt îndeplinite, a admis, sau a eliberat sarcini de muncă brigăzii corespunzătoare”.

Procurorii au cerut prelungirea arestului pentru maistrul întreprinderii. În privința acestuia, ancheta a stabilit că, deși era obligat, el nu a verificat minuțios mina. Avocatul acestuia, numit din oficiu, spune că nu poate comenta acuzațiile deoarece nu a participat la acțiunile de urmărire penală.

„Tavanul nu a fost verificat, iar asta a constat și comisia de cercetare a accidentului. Nu era întărit în modul corespunzător”, spune șeful procuraturii Criuleni.


„Mai departe, la acțiunile procesual penale eu nu am fost împuternicit să-i apăr interesele și, respectiv, n-am participat la alte acțiuni și nu cunosc stadiul de urmărire penală”,susține Alexei Brînză, avocat.

Acum procurorii așteaptă rezultatele verificărilor efectuate de Inspecția Muncii, pentru a stabili vinovăția directorului și a celorlalți 2 bănuiți. După aceasta dosarul va fi transmis în instanță. Vineri, Judecătoria Criuleni va examina prelungirea arestului pentru maistrul minei, care este și unica persoană arestată în această cauză penală. Tragedia s-a produs pe 20 noiembrie. Trei bărbați au murit după ce tavanul minei de piatră s-a surpat și a căzut peste ei. Oamenii legii au pornit două cauze penale pentru nerespectarea regulilor de exploatare a minei și încălcarea regulilor de protecție a muncii. Vinovații riscă pînă la 10 ani de pușcărie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?