X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Progresele semnificative ale Moldovei în reducerea barierelor comerciale

13 dec. 2017,, 11:30   Economie
2008 0

Republica Moldova a reușit să realizeze progrese semnificative în reducerea barierelor comerciale și facilitarea comerțului.

Acest fapt a fost remarcat de către vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, în plenul sesiunii oficiale a Summitului Organizației Mondiale a Comerțului, la care au fost prezente delegațiile celor 164 de state membre, relatează NOI.md.

În discursul său, Octavian Calmîc a precizat că Republica Moldova are o abordare pragmatică și multilaterală a acordurilor și recomandațiilor OMC în liberalizarea sistemului internațional de comerț, implementînd în mod corespunzător toate dispozițiile adoptate la conferințele ministeriale ale organizației de la Bali și Nairobi.

„Implementînd pragmatic și multilateral prevederile acordurilor de facilitare a comerțului și celui privind achizițiile publice, Republica Moldova a reușit, pe parcursul ultimului an, să înregistreze progrese semnificative în reducerea barierelor comerciale și facilitarea comerțului, crearea premiselor pentru liberalizarea acestor procese”, a menționat șeful delegației moldovenești la Summitul OMC.

Vicepremierul a îndemnat statele membre ale OMC să consolideze abordarea sectorială și să găsească o convergență privind anumite aspecte legate de comerț, facilitarea investițiilor și oferirea unei perspective pentru reglementarea serviciilor de comerț electronic, pentru a reduce decalajul dintre țările dezvoltate, cele în curs de dezvoltare și cele mai puțin dezvoltate.


„Cred că este nevoie de mai multă flexibilitate pentru a răspunde nevoilor țărilor mici și vulnerabile prin consolidarea rolului întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv în lanțurile de valori globale”, a specificat vicepremierul Octavian Calmîc.

Oficialul moldovean a accentuat că Republica Moldova sprijină pe deplin eforturile Belarusului și Bosniei și Herțegovinei de a adera la OMC, deoarece, prin creșterea numărului membrilor organizației, procesul de liberalizare a comerțului capătă valențe noi, se extinde pe noi teritorii etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?