X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Compania implicată în scandalul cu mezeluri alterate, în vizorul Procuraturii

12 dec. 2017,, 11:29   Societate
3814 0

Șefa CMSP, Luminița Suveică, solicită intervenția procurorilor în vederea sancționării contravenționale a producătorului de mezeluri Meat-House, implicat în scandalul mezelurilor alterate.

Descinderile desfășurate la începutul lunii curente în depozitele companiei au scos la iveală o serie de nereguli.

În consecință, oamenii legii au precizat că în urma perchezițiilor au fost depistate și ridicate mijloace bănești necontabilizate în sumă de peste 7 milioane 180 de mii de lei. Totodată, acțiunile au scos la iveală mai multe nereguli în procesul de păstrare a cărnii.

Lista încălcărilor descoperite la Cardiax Plus SRL - denumirea juridică a Meat-House:

- Resturile de tranșare a cărnii păstrate fără ambalaj, în containere pentru deșeuri și chiar în ograda întreprinderii;


- Igienizare necalitativă a încăperilor;

- Lipsa contractelor de evacuare a deșeurilor;

- Lipsa contractelor privind evacuarea oaselor și a resturilor organice;

- Carne păstrată în frigider în saci de politetilenă, fără marcaj;

- Niciun angajat nu avea instruirea igienică;

- Produse rebutate se păstrau în camera pentru materie primă;

- Depășirea normei de nitriți și fosfați.

Inspectoratul Național de Investigații (INI) a dat publicității imagini din momentul descinderii la depozitul unui producător de mezeluri. Din secvențele video se înțelege că este vorba de Meat House, însă oamenii legii au evitat să dea nume.

Nici Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu a anunțat despre ce companie de mezeluri este vorba. Mai mult, nimeni din cadrul instituției nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Vedeți mai jos raportul Centrului Municipal de Sănătate publicat de Dumitru Ciorici:

Cu toate acestea, la scurt timp după ce oamenii legii au făcut publice rezultatele perchezițiilor, compania Meat House a trimis un comunicat de presă și a dat publicității două certificate în care a anunțat că, de fapt, compania dată nu a fost vizată de niciun control. Mai mult, presa este invitată să efectueze o ”excursie” în cadrul întreprinderii:

(click pentru a mări imaginea)

Amintim că în urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că în perioada anilor 2014 și pînă în prezent, factorii de decizie ai întreprinderii, de comun acord cu alte persoane fizice și juridice, gestionau o schemă frauduloasă ce presupunea procurarea materiei prime (cărnii) contra bani în numerar, fără acte de proveniență, fără contabilizarea operațiunilor economice și bonurilor de plată pentru a diminua impozitele și taxele aferente bugetului.

La fel, materia primă era introdusă pe teritoriul țării ocolind punctele vamale și neachitînd taxele corespunzătoare de import, aceasta, ulterior, fiind legalizată prin intermediul companiilor care nu achitau taxele aferente în bugetul de stat, prejudiciindu-l în proporții deosebit de mari. Polițiștii au reușit, de asemenea, să identifice mai mulți furnizori de materie primă, care achiziționau ilegal marfa.

La subdiviziunile întreprinderii, domiciliile și automobilele suspecților, au fost găsite înscrisuri de ciornă privind mărfurile livrate fără documente de proveniență pentru perioada anilor 2016-2017, înscrisuri cu referire la salariile neoficiale achitate angajaților, recipise de împrumut a mijloacelor Bănești, contracte bancare, produse din carne și mezeluri alterate, iar angajații Centrului de Sănătate Publică au prelevat mostrele necesare, pentru a fi supuse analizei de laborator. La fel, a fost depistat blocul de sistem unde erau stocate informații referitoare la activitatea neoficială a companiilor implicate în activitatea frauduloasă, dar și mijloace bănești necontabilizate, echivalentul a peste 7 180 000 de lei.

Persoanele responsabile din cadrul companiilor nu le-au putut prezenta polițiștilor actele contabile privind stocurile de materie primă și a producției finale, fapt pentru care acestea au fost depozitate și sigilate pînă la confirmarea provenienței lor.

Suspecții, trei membrii ai grupului, cu vîrste cuprinse între 30 și 54 de ani, sînt cercetați în stare de libertate, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscă închisoare de pînă la 6 ani, cît și recuperarea prejudiciului adus Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?