Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cîinii sînt mai atrași de chipurile zîmbitoare datorită ''hormonului dragostei''

9 oct. 2020,, 02:13   Externe
13054 1

Dacă un cîine răspunde bine cînd vede un chip zîmbitor, de vină ar putea fi oxitocina, supranumită și ''hormonul dragostei'', sugerează un studiu recent, citat de UPI.

Produsă în mod natural în corpul oamenilor și cîinilor, oxitocina ''influențează ceea ce cîinele vede și modul în care percepe ceea ce vede'', după cum a declarat Sanni Somppi, coautoare a cercetării, absolventă a Universității din Helsinki, Finlanda.

În cadrul unui grup de cercetare al universității intitulat Canine Mind (Minte canină), Somppi a lucrat alături de cercetătorul Outi Vainio pentru a testa impactul acordării unor doze suplimentare de oxitocină — recunoscută de multă vreme pentru efectele sale în ceea ce privește inter-relaționarea — asupra a 43 de cîini.

Testul a fost realizat în două etape. În prima, animalele au primit oxitocină și a fost observat modul în care priveau un chip uman zîmbitor sau supărat, fiind analizați parametri precum dilatarea pupilelor care, potrivit oamenilor de știință, reprezintă un bun indicator al răspunsurilor emoționale.

''Ne-am numărat printre primii cercetători din lume care au utilizat măsurători ale pupilelor în cadrul evaluării stărilor emoționale ale cîinilor. Această metodă a fost anterior folosită numai pe oameni și maimuțe'', a precizat Vainio într-un comunicat.


Potrivit studiului, în lipsa unei doze suplimentare de oxitocină pupilele patrupedelor se măreau cînd aceștia vedeau un chip supărat. Acest lucru nu este surprinzător, spun cercetătorii, deoarece cîinii reacționează cel mai puternic la stimuli amenințători sau înspăimîntători.

În cea de-a doua situație, cînd animalele au primit o doză suplimentară de oxitocină, pupilele lor s-au mărit cînd au văzut un chip zîmbitor, acest lucru indicînd un interes mai mare pentru imaginile prietenoase afișate pe un monitor decît pentru cele care trădau supărarea.

Studiul nu poate dovedi că oxitocina îi ajută pe cîini să relaționeze cu oamenii veseli, a precizat echipa lui Vanio, însă sugerează că acest hormon diminuează percepția chipurilor supărate și în același timp face mai atrăgătoare imaginile cu fețe zîmbitoare.

''Ambele efecte promovează comunicarea cîine-om și dezvoltarea relațiilor bazate pe afecțiune'', a precizat Vainio.

Concluziile studiului au fost publicate recent în jurnalul ''Frontiers in Psychology''.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?