Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Rusia va extinde cooperarea cu Transnistria în domeniul industriei

11 dec. 2017,, 13:50   Economie
2965 2

Rusia este cointeresată de activizarea relațiilor comerciale și economice cu Transnistria și de extinderea cooperării în domeniul industriei.

Despre acest lucru a declarat secretarul de stat, viceministrul Industriei și Comerțului al Federației Ruse, Victor Evtuhov, în cadrul Forumului de Afaceri dintre businessmenii din Rusia și Transnistria, care a avut loc săptămîna trecută la Moscova. La eveniment au participat, de asemenea: președintele "Delovaia Rossia" Alexei Repik, membrul Consiliului de Coordonare al "Delovaia Rossia" și ambasadorul pe probleme de afaceri în Republica Moldova și Transnistria Igor Ciaika și alții. În fruntea delegației Transnistriei a fost președintele Guvernului transnistrean, Alexandru Martînov.

În discursul său Victor Evtuhov a menționat că partea rusă este interesată de continuarea relațiilor comerciale și economice cu Transnistria și de dezvoltarea cooperării în domeniul industriei, precum și faptul că acordă o importanță deosebită aprofundării și diversificării legăturilor economice.

După cum a fost menționat, în prima jumătate a anului 2017 Rusia a rămas principalul partener comercial al Transnistriei, cu o cotă parte de 86% a cifrei de afaceri printre țările Uniunii Vamale. În mare parte în Rusia din Transnistria au fost importate: mărfuri ale industriei ușoare (pe unele poziții de produse a fost înregistrată o creștere de pînă la 4 ori), echipamente electrice (de 1,5 ori), fructe și legume (de pînă la 2 ori), produse alcoolice. Exportul din Rusia în Transnistria a constat, în mod tradițional, din produse petroliere, materii prime și materiale, precum și echipamente și anumite produse alimentare.

Drept exemplu de succes al companiilor transnistrene pe piața rusă, ministrul adjunct a numit Compania PȘ SA „Electromaș“, 90% din producția căreia este vîndută pe piața rusă (de exemplu, au fost efectuate livrări regulate la SA „Transnefti“ și CS „Metalloinvest“). În plus, în iunie 2017, în Rusia a fost creată Întreprinderea Mixtă de Producție a Mașinilor Electrice (motoare și generatoare) - SRL„UZSM“ (or. Dubna, regiunea Moscova). Fondatori ai noii întreprinderi au fost SA„Electromaș„ și ÎCA „MPTOK Technokomplekt„.


"Este planificat ca principala platformă de producție a noii întreprinderi să fie localizată în or. Lîsiva, regiunea Permi. Fabricarea produselor cu un grad înalt de localizare în Rusia va reprezenta un avantaj competitiv semnificativ pentru companie și va permite, de asemenea, de a pune la dispoziție serviciul teritorial de deservire și reparație a utilajelor", a spus Victor Evtuhov.

Potrivit celor menționate, întreprinderea "Moldavkabel", care funcționează în Transnistria este de asemenea, un furnizor de încredere al Federației Ruse a cablurilor și transmițătoarelor (sîrmă, cabluri fortificate, cabluri de control, cabluri de frecvență radio, șnururi etc.).

În cadrul secțiunii "Cooperarea în domeniul industriei ușoare" au fost discutate perspectivele de lucru în comun în domeniul industriei ușoare.

Companiile transnistrene din industria ușoară - SA "Tirotex", SRL "Softșuz", SA "Quint" și altele și-au exprimat interesul pentru activizarea și stabilirea cooperării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?