Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Oamenii de artă au încercat să afle - ”De ce au plîns chitarele” lui Mihai Dolgan (VIDEO)

9 dec. 2017,, 10:30   Societate
6861 1

Ieri în cadrul unui eveniment cultural, a fost adus un omagiu unuia dintre cei mai mari genii ai muzicii autohtone.

Datorită cineastului, dramaturgului, scenografului, publicistului și scriitorului, Mihai Ștefan Poiată, dar și a editurii Arc, a fost posibilă publicare încă o carte dedicată artistului Mihai Dolgan și formației a cărui fondator este - ”Noroc”.

”Mihai Dolgan a fost un generator de alte așteptări. El a trezit în noi interesul și șansa modernității. Datorită lui noi am fost mai recepetivi la cultura occidentală”, a menționat autorul cărții Mihai Ștefan Poiată în cadrul evenimentului de lansare a cărții ”De ce au plîns chitarele”.

Pe bună dreptate Mihai Dolgan a fost un geniu al muzicii autohtone. Pentru Lidia Botezatu, Mihai Dolgan a fost nu doar un geniu al muzicii, dar și un soț iubitor care de ziua ei de naștere cumpăra toate florile, venind acasă cu căldări întregi, ne-a mărturisit cea care i-a fost alături zeci de ani și l-a susținut în toate începuturile sale.

Pentru Liviu Știrbu, Mihai Dolgan a fost un exemplu a reuțitei în plan profesional.


”Norocul și Mihai Dolgan au fost cei care ne-au demonstrat că se poate zbura”, a conchis compozitorul.

Cartea ”De ce au plîns chitarele, este consacrată maestrului Mihai Dolgan, liderul trupei Noroc, prima formații rock nu doar din Moldova, dar din întreaga fostă Uniune Sovietică.

Potrivit lui Alexandru Cazacu, chitaristul formației, ”Norocul” a reprezentat acel episod din viață cînd indiferent de interdicții și greutăți, acei tineri veniți de la țară au reușit să facă o țară întreagă să cîte melodiile lor și să își dorească să ajungă cu orice preț la concertul formației.

”Norocul”, a fost format în 1966, într-un mod absolut miraculos pentru publicul din Moldova.

Formația, a fost prima formație rock autentică din întreaga Uniune Sovietică, iar apariția ei a declanșat valul culturii pop în întregul spațiu sovietic. De-a lungul celor 5 ani de existență componenţa trupei a suferit mai multe schimbări. În diferite perioade în componența ansamblului au fost asemenea artişti binecunoscuți ca: Valeriu Găină, Iurie Sadovnic, Anatol Neamţu, Gheorghe Ţopa, Anatol Bivol, Ricu Vodă, Nina Gorbani, fraţii Cazacu, Liviu Ştirbu, Valentin Goga, Ion Aldea-Teodorovici, Lidia Botezatu, Ion Suruceanu,Valeriu Gorgos şi alţii.

„Noroc”-ul este pentru Republica Moldova - o carte de vizită a sufletului ţării, este destinul şi crezul spiritual al moldovenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?