X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

NOI.md vă prezintă sinteza săptămînii (VIDEO)

10 dec. 2017,, 19:31   Societate
4490 1

Această săptămînă a început cu inaugurarea bradului din Piața Marii Adunări Naționale. Evenimentul s-a produs cu o întîrziere de cîteva zile, iar motivul de bază este că, inițial, în PMAN trebuia fie instalat un brad adus din Ucraina, dar acesta a ajuns cu întîrziere și fără crengi.

În legătură cu asta, primarul interimar Silvia Radu a dispus crearea unui grup de lucru pentru efectuarea unei anchete de serviciu.

Tot luni, patru din cele șase dosare depuse pentru funcția vacantă de director al CNA au fost admise la concurs. Care din candidați nu a fost acceptat vedeți aici.

Un grup de jurnalişti au depus un demers comun cu solicitarea privind realizarea unui interviu cu ex-premierul Vlad Filat.

Accesînd aici, aflați detalii despre utilizarea ineficientă a zeci de milioane de lei din Fondul Rutier.


Detalii despre mărţişor, care a fost inclus în Lista reprezentativă UNESCO vedeți aici.

La data de 6 decembrie au fost anunțate rezultatele unui sondaj sociologic. Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare vor fi organizate alegeri parlamentare, doar două partide politice ar accede în Parlament.

Potrivit aceluiași sondaj, mai mult de jumătate din populația țării este contra aderării la NATO.

La scurt timp după inaugurarea bradului Primăriei în PMAN, Guvernul a reușit să instaleze, în preajma Palatului Național, propriul său brad.

Directorul General adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a fost reţinut la data de 6 decembrie de Procuratura Anticorupţie.

La mijlocul săptămînii în presa rusă a apărut informația că liderul PDM,Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal. Reacția PDM.

Pe data de 7 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova a votat legea privind securizarea spaţiului informațional. Reacția șefului statului, Igor Dodon, a fost una dură. În aceiași zi, șeful statului a anunțat că ar putea fi inițiată procedurii de declarare persona non-grata a fostului președinte Român, Traian Băsescu.

Tot pe 7 decembrie, deputata PCRM, Oxana Domenti și-a depus mandatul, și a transmis un mesaj.

Tot la 7 decembrie, proiectul de termoizolare a clădirilor din Chișinău, a fost deblocat de CMC.

Ziua s-a înceiat cu o noutate tristă și anume cu decesul primului președinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Cu o știre la fel de tristă s-a început și ziua de 8 decembrie. A decedat conducătorul legendarului „Joc”.

Ziua a urmat cu știrea privind inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău.

Cum a calificat șeful statului, Igor Dodon, graba cu care s-a produs acest eveniment.

Tot astăzi, a apărut informația că Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal pe numele șefului Direcției sănătate, din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu.

Cît privește evenimentele din presa internațională care au stîrnit reacții diverse pe parcursul acestei săptămîni sînt

Înlăturarea Rusiei de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 , dar și anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin, privind candidature sa în alegerile prezidențiale din 2018.

Un alt subiect care a stîrnit și critici și proteste dar și comentarii pozitive, a fost declarația oficială făcută de președintele SUA Donald Trump cu privire la Ierusalim.

Un subiect la fel de discutat a fost și incidentul petrecut în Kiev, cu fostul președinte georgian, Mihai Saakashvili care fusese reținut de către forțele de securitate de la Kiev, iar cum a fost eliberat de către susținătorii săi, vedeți aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?