Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Noile grade de protecție ale bancnotei modernizate de 5 lei

8 dec. 2017,, 13:10   Economie
2522 0

Bancnota modernizată cu valoarea nominală de 5 lei, care va fi introdusă în Moldova la 11 decembrie 2017, va avea grade suplimentare de protecție.

În același timp, designul și mărimea ei vor rămîne aceleași, informează NOI.md cu referire la un comunicat al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

BNM notează că modernizarea bancnotei prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare și contrafacere a monedei naționale.

Designul și mărimea bancnotei sînt identice celor emise anterior.

Astfel, pe firul de siguranță metalizat încorporat în hîrtie apare textul „BNM”. În lumină ultravioletă firul metalizat are proprietăți de fluorescență de culoare albastră.


Fluorescența poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sînt prezentate sigla BNM și textul „BNM”.

În partea superioară și inferioară a zonei situate între cele două elemente decorative verticale, este imprimat microtextul „BNM” și „CINCI LEI”. Pe conturul cercului, unde este localizat textul „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI...”, este imprimat microtextul „BNM”.

În plus, pe cîmpul de pe avers și pe revers, sînt imprimate fragmente ale cifrei „5” astfel încît atunci cînd se vizualizează bancnota la o sursă de lumină din partea opusă, cifra „5” se vede ca un tot întreg.

Elementele de siguranță suplimentare conferă leului moldovenesc modernizat o calitate și credibilitate mult mai înaltă.

Acesta va fi acceptat ca mijloc de plată fără restricții. Bancnotele emise anterior cu valoarea nominală respectivă se vor afla în circulație în paralel cu bancnotele renovate și vor fi retrase treptat în urma uzării și deteriorării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?