X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2018, aprobat în primă lectură

8 dec. 2017,, 08:51   Politică
8127 0

Proiectele bugetului asigurărilor sociale de stat și al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală au fost astăzi examinate și aprobate, în prima lectură, de către Parlament.

Potrivit proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2018, veniturile sînt estimate în sumă de 19 mlrd 312 mln lei, cu o creștere de 1 mlrd 798 mln lei în raport cu veniturile aprobate pentru anul curent. Totodată, în structura veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul viitor, 65 la sută vor constitui resursele generale ale BASS și 35% - transferurile de la Bugetul de stat.

Proiectul BASS propune menţinerea tarifului total al contribuţiei de asigurări sociale de stat în cuantum de 29%, din care partea datorată de către angajator va constitui 23% şi partea datorată de angajat – 6%. La fel, este menținut tariful contribuţiei de asigurări sociale de stat în proporţie de 22% la fondul de remunerare a muncii persoanelor angajate în baza contractului individual de muncă în sectorul agricol, din care 6% vor fi subvenţionate de la bugetul de stat.

Va fi păstrat și mecanismul de indexare a taxei fixe anuale în funcţie de rata creşterii salariului mediu pe ţară pentru anul precedent pentru persoanele fizice, ce îşi desfăşoară activitatea pe cont propriu (întreprinzători individuali, avocaţi, notari, executori judecătoreşti, administratori autorizaţi), precum şi pentru titularii patentei de întreprinzător, care va fi de 8.424 lei. Aceeași sumă vor achita și persoanele fizice pentru asigurarea benevolă, pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale. Pentru persoanele fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual taxa fixă de asigurare va constitui 2.148 lei.

Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 sînt estimate la 19 mlrd 312 mln, cu o creștere de 1 mlrd 798 mln lei în raport cu veniturile aprobate pentru anul curent. Acestea vor acoperi subprogramele BASS, în corespundere cu prioritățile politicilor sectoriale. Astfel, la subprogramul de protecție a familiei și copilului sînt prognozate cheltuieli majorate cu peste 40% față de anul curent, la cel de protecție a persoanelor în etate – cu circa 14%, pentru protecția persoanelor cu dizabilități – circa 12% etc.


Proiectul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2018 prevede venituri și cheltuieli egale, în sumă de 6 659 025,2 mii lei. Totodată, comparativ cu 2017, este prevăzută majorarea veniturilor cu 10,2%, iar a cheltuielilor cu 8,5%.

Costul poliței de asigurare medicală obligatorie în 2018 va rămîne la nivelul ultimilor patru ani – 4 056 de lei. Proiectul prevede și dublarea intervențiilor chirurgicale la copiii cu malformații cardiace congenitale și creșterea de la 30 la 60 a procedurilor de fertilizare in vitro.

Proiectele urmează a fi votate în lectură finală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?