Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

De unde vine numele de Moldova

27 aug. 2023,, 16:00   Societate
4688 1

În virtutea sonorităţii, a unui mister, numele Moldova şi al moldovenilor din veacul al XIV-lea a atras atenţia a numeroşi autori din diferite ţări.

Pe baza studiilor, atlaselor apărute din vechime şi pînă astăzi putem stabili statornicirea numelui spaţiului Carpato-Nistrean în istoriografie, răspîndirea toponimului/hidronimului Moldova în Europa. Prima dată Terra Moldaviae este fixată documentar într-un act al cancelariei Ungariei din 20.03.1360. Cronica străină ̶ a lui Ioan Kukullo ̶ menţionează Terra Moldaviae pe la 1382... încercînd să explice originea toponimului Moldova mulţi autori au fost captivaţi de îmbinările Mollis Dacia, Mollis Davia.

Discuţii de lungă durată şi în controversă s-au purtat în jurul ordinii apariţiei hidronimului Molda/Moldava şi a toponimului Molda/Moldava: care a apărut şi a fost atestat primul. În chestiunea Molda/Moldava „rîu" -> Molda/Moldava „ţara" nici un autor medieval nu susţine că numele Moldova s-a aplicat întîi ţării şi pe urmă rîului; toţi acei care tratează această chestiune afirmă că denumirea Molda a trecut de la rîu la ţară. Există şi alte ipoteze privind numele Moldova (Mold+ova), care ar fi provenit de la molda „covată", a oronimului Molda, a toponimelor Moldiş, Moldoviş.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

22
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?