X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Două întreprinderi de cărnuri și mezeluri au prejudiciat bugetul de stat

7 dec. 2017,, 16:50   Societate
3818 0

Două întreprinderi de cărnuri și mezeluri din Capitală vor fi trase la răspundere pentru evaziune fiscală și folosirea materiei prime alterate.

În cadrul mai multor percheziții s-au depistat încălcări grave de producere si fabricare a mezelurilor precum necontabilizarea operațiunilor economice.

În urma perchezițiilor, au fost identificate trei persoane cu vîrsta cuprinsă între 30 și 54 de ani. Aceștia comercializau produse din carne în zonele rurale dar și în raza Municipiului Chișinău.

Veceslav Manole șeful secției de urmărire penală din cadrul Direcției de Poliție Chișinău a susținut că: ''În cadrul desfășurării activității economice companiile vizate gestioneză o schemă frauduloasă manifestată prin producerea materiei prime contra bani în numerar în lipsa actelor de proveninență fără contabilizarea operațiunilor economice, bonurilor de plată și respectiv utilizarea acestora în procesul fabricării produsului final cu scopu de a diminua impozitele și taxele la bugetul de stat precum și utilizarea materiilor prime introduse pe teritoriul țării prin ocolirea punctelor vamale nefiind achitate taxele la import. Aceasta fiind legalizată prin intermediul companiilor care nu-și onorează obligațiunile față de bugetul de stat fapt ce a adus la prejudicirea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. În cadrul cauzei penale au fost efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală și investigații care la moment nu le pot face publice pentru a nu prejudicia mersul urmărirei penale, care au dat temei grupului de lucru de a face un șir de percheziții autorizate la subdiviziunile agenților economici implicați în schema respectivă, domiciliile acestora și mijloacelele de transport. Drept rezultat au fost ridicate și depistate înscrisuri de ciornă privind mărfurile livrate fără documente de provenineță pentru perioada 2016-2017, înscrisuri cu referire la salariile achitate neoficial angajaților, au fost depistate produse și mezeluri alterate de la care colaboratorii Centrului de Sănătate Publică au prelevat mostre pentru a fi expuse unor analize de laborator. Este de meționat ca în rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate mijloace financiare necontabilizate , echivalent la peste 7.180.000 de mii de lei. În cauză penală sînt identificate mai multe persoane ca fiind suspecte de comiterea infracțiunii cercetate și anume ivaziune fiscală. La moment sînt efectuate și alte acțiuni de urmărire penală în vederea stabilirii rolului și gradului de implicare în comiterea infracțiunii pentru fiecare din persoanele suspecte. Totodată în baza materialelor ,documentelor ridicate în cadrul perchezițiilor, organul abilitar și anume Serviciul Fiscal de Stat urmează să calculeze cuantumul taxelor și impozitelor care nu au fost achitate bugetului de stat''.

Alexei Bacuș , șeful Direcției Investiagației Fraudelor Economice din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a adăugat că : ''Această prelucrare a fost inițiată de către ofițerii aflați în instituția pe care o reprezint la parvenirea unei informații operative despre activitatea acestui grup criminal. Ca membri activi a acestei grupări, putem menționa din start că au fost identificate trei persoane care cuprind vîrta între 30 și 54 de ani. Anterior nefiind trași la răspundere penală pentru careva fapte similare sau alte încălcări de legislație. Deasemenea aș vrea să menționez că materia primă folosită era procurată atît de la producătorii autohtoni cît și de peste hotare. Adică avea origine străină. Era procurată de la importatorii care oficial introduc această marfă pe teritoriul Republicii Moldova dar totodatată în cadrul măsurilor de investigație s-a stabilit că o bună parte din aceste mărfuri sînt introduse ilegal. Preponderent aceste mărfuri erau introduse prin zona trasnistreană. La implicarea specialiștilor în cadrul perchezițiilor, a servit temei unele probe acumulate în cadrul acțiunilor de investigație, unde s a stabilit că acest grup folosea carnea unor animale care era alterată sau a unor animale care erau în urma decesului. Ca rezultat a acestor măsuri care au fost interprinse, avem indentificate că stocurile de mărfuri a acestor interprinderi este de peste 5.000 de kg la moment necontabilizate, și peste 20.000 de kg de materie primă care urma să fie prelucrată. Mărfurile produse deja era comercializate în sectoarele rurale, prin înterrmediul magazinelor care se aflau în sate precum și în piețele atît a Municipiului Chișinău cît și alte pieți din teritoriul Republicii Moldova. Au fost identificate mai multe persoane fizice și juridice care urmează să fie trași la răspundere. Cum deja a fost menționat în cadrul perchezițiilor au fost documentate careva acte care demonstrează că salariații de la această întreprindere primeau salariu în plic. O parte din acești angajați primeau circa 30 % oficial din care se achitau toate taxele și impozitele iar 70 % din aceste salarii erau achitate în plic. Unii din ei primeau chiar toate 100 % în plic. Ca suport în toate acțiunile care au fost efectuate a fost brigada cu destinație specială Fulger care ne-au acordat ajutor la menținerea ordinii publice precum și specialiști din cadrul Centrului Criminalistic a Inspectoratului General de Poliție. Acțiuni de acest gen vor fi petrecute în continuare deoarece sîntem în preajma sărbătorilor de iarnă unde crește cererea nu numai pentru produse alimentare dar și mărfuri industriale. Astfel unii agenți economici implementează diferite scheme similare acesteia pentru a obține un venit mai rapid , ilegal. Ne vom documenta în continuare și vom asigura ca cetățenii să fie în siguranță și să nu sufere în urma consumului de produse''.

Luminița Suveică, medicul șef a Centrului de Sănătate Publică prezentă la conferința de presă a mai adăugat că : ''Într-adevăr, la 1 decembrie la solicitarea Procuraturii generale s-au efectuat controale comune la două întreprinderi la care au fost depistate diferite încălcări. În cadrul investigațiilor s au depistat un șir de încălcări precum igienizarea necalitativă a încăperilor a inventarului de lucru, resturile de tranșare a cărnii erau păstrate fără amabalaj sau erau păstrate direct în containerele de deșeuri. Nu au fost prezentate contractele de deseuri menajere ,de utilizare a oaselor și a resturilor organice în secție.Nu a fost posibil de stabilit data fabricării și termenul de valabilitate. Personalul nu avea instruirea de igienă care se susține în cadrul Centrului de Sănătate publică. În secția de producere lipseau fișe referitoare la denumirea produselor.
Rezulatele de laborator care sînt încă preeliminare au arăt că 21 de probe sînt pozitive adică s-au depistat bacterii. Avînd în vedere că abaterile reprezintă încălcări grave vor fi transmise tuturor instituțiilor competente pentru a combate încălcările precum și Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor''.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?