X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Medicii atenționează! Decorațiunile de revelion trebuie alese atent

5 dec. 2017,, 09:11   Societate
2373 0

Globurile multicolor, ghirlandele şi decoraţiunile strălucitoare sînt la mare căutare în această perioadă.

Cei care vor să-şi împodobească Pomul de Crăciun într-un mod inedit au luat cu asalt pieţele şi magazinele din Capitală.

În timp ce unii optează pentru jucării ecologice, alţii cumpără ce le recomandă vînzătorii:

"Am cumpărat şi din plastic, dar acum în ultimii ani cumpăr din sticlă. Dacă sînt din plastic mă gîndesc că au ceva chimicale în acel plastic şi este rău pentru sănătate".

"Mă uit şi eu după bani, caut mai ieftin. Mai bine totuşi e din plastic, din sticlă posibil să se strice. O rudă a înghiţit o jucărică, încă pe vremea sovietică şi i-a fost rău".

"Marfa este importată, dar noi colaborăm cu furnizori locali. Cele mai întrebate globuri şi decoraţiuni de brad în perioada de Crăciun sînt cele din plastic, dar cunoscătorii solicită şi globuri din sticlă"a declarat Tatiana Prisăcaru, manager magazin.

Medicii recomandă oamenilor să fie atenţi atunci cînd procură jucării pentru brad. Majoritatea decoraţiunilor sînt importate din China şi au calitate îndoielnică, iar copiii pot face alergii sau intoxicaţii.

"Jucăriile din plastic care sînt cu vopsea să nu le dăm copiilor, mai ales cei mici că ei le duc la gură şi noi nu sîntem siguri ce vopsea este", a explicat Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică din Chişinău.

Cei care s-au pomenit în situaţii neplăcute din cauza decoraţiunilor cumpărate din pieţe sau magazine trebuie să depună plîngere la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor.

"Trebuie să ţinem cont ca vopseaua să fie rezistentă, inclusiv la acţiunea salivei. Anterior, au fost înregistrate reclamaţii privind posibile intoxicări a copiilor datorate utilizării jucăriilor de brad", a precizat Nicolae Olaraşu, inspector protecţia Consumatorului.

Preţul unui set de jucării de brad din plastic variază între 10 lei şi 150, în funcţie de mărime şi calitate. Pentru decoraţiunile din sticlă trebuie să plătiţi pînă la 200 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?