X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Proiectul bugetului Chișinăului a fost votat în primă lectură

1 dec. 2017,, 12:18   Capitala
2373 1

Consiliul municipal Chișinău a aprobat în primă lectură proiectul bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2018, notează NOI.md.

Potrivit proiectului bugetului, în anul 2018, municipiul Chișinău va avea venituri de circa 3 miliarde 621 de milioane de lei și cheltuieli de 3 miliarde 901 milioane de lei. Astfel, capitala va intra în 2018 cu un deficit de 279 de milioane de lei și cu o datorie de 587 milioane de lei.

În 2018 capitala va avea cu aproape 8% mai multe venituri decît în 2017, dar și mai multe cheltuieli.

Cei mai mulți bani din bugetul municipalității vor fi alocați pentru educație - 1 miliard 860 de milioane de lei, pentru protecția socială vor fi alocați circa 309 milioane, iar pentru cultură - aproximativ 157 de milioane de lei, pentru ocrotirea sanatatii - 74,4 milioane de lei, pentru transport și gospodariia drumurilor - 700,2 milioane de lei.

În procesul dezbaterilor proiectului bugetului, consilierul municipal, președintele fracțiunii PCRM și a celor fără de partid, Vasile Chirtoca, a venit cu o propunere către consilierii locali.


„Este important să fie creată în orașul nostru o infrastructură socială, care ar contribui la educarea copiilor, lucru care le va oferi posibilitatea să se ocupe cu toate genurile de sport, să fie organizate turnee internaționale, să fie atrași turiști și să fie create infrastructure turistice”, a menționat Vasile Chirtoca.

El susține că municipalitatea nu trebuie să lucreze în favoarea băncilor, dar în favoarea municipalității.

„Am criticat și am atras atenția asupra faptului că ratele de dobîndă sînt foarte mari, dar pentru ca noi să avem mai mult cîștig, trebuie să investim în procese și obiecte care îi vor determina pe locuitori să nu părăsească orașul Chișinău. Noi trebuie să investim. Structura bugetului 2018 are multe neajunsuri. Noi nu vedem ce investiții urmează a fi făcute”, a menționat Vasile Chirtoca.

Consilierul comunist a propus să fie majorate cheltuielile cu 50 de milioane de lei. Totodată, el a subliniat necesitatea construcției în capitală a unui palat destinat sporturilor pe gheață, unde locuitorii capitalei să-și poată aduce copii. Pentru construcția unui astfel de proiect ar fi necesari circa 5 milioane de lei. Propunerea a fost respinsă de consilieri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?