Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Popovici: Modificarea denumirii limbii va duce la destabilizare

30 noi. 2017,, 11:00   Politică
3874 20

Modificarea articolului 13 din Constituție nu este altceva decît o provocare politică, afirmă consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, citat de NOI.md.

Potrivit lui, înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” în textul Constituției cu „limba română” este o manevră politică a unor partide obscure, care s-au discreditat complet în ochii electoratului. Asupra societății însă această inițiativă se va răsfrînge negativ, susține consilierul.

„Această inițiativă este destul de periculoasă pentru societatea noastră. Ea va duce la destabilizarea Moldovei, a societății, care, cel puțin la etapa actuală, a intrat într-un anumit echilibru. Toate sondajele demonstrează că ¾ dintre locuitorii Moldovei se pronunță pentru menținerea sintagmei ”limbă moldovenească”. Mai mult decît atît, această decizie a Curții Constituționale a fost criticată chiar de unii membri ai Curții. Este opinia separată a lui Aurel Băieșu, care demonstrează foarte argumentat că nu este nicio necesitate în a efectua aceste schimbări. El susține că Declarația de independență nicidecum nu poate fi superioară Constituției”, a declarat Corneliu Popovici în cadrul emisiunii „Butonul Roșu ” de la postul public de televiziune.

În opinia consilierului președintelui, modificarea denumirii limbii în textul Constituției nu este „o simplă chestiune tehnică”, așa cum încearcă să inducă în eroare opinia publică inițiatorii acestui demers, ci un proces complex ce presupune ample dezbateri în societate.

„I-aș întreba pe autorii inițiativei - de ce este nevoie de această schimbare anume acum? Ce vom avea Noi din asta? Vom întoarce miliardul? Vom spori bunăstarea populației sau ne vom permite să majorăm salarii și pensii? În afară de perturbarea situației în țară, ce o să ne dea acest proiect? Are dreptate maestrul Druță cînd spune că, dacă am fi direcționat într-o direcție constructivă energia pe care am consumat-o în acești 25 de ani în probleme de limbă și istorie, acum am trăi foarte bine”, a conchis Popovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?