X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Candu: Relația cu UE a fost marcată de urcușuri și coborîșuri

30 noi. 2017,, 10:20   Politică
2264 10

Prioritatea numărul 1 pe agenda internă și externă a țării rămîne integrarea europeană, a declarat astăzi spicherul Andrian Candu la Forumul anual de dezbateri privind aderarea la UE, ediția a V-a, notează NOI.md.

Candu a remarcat că cea mai mare problemă în relația cu UE rămîne a fi slăbirea încrederii în vectorul european, în capacitatea instituțiilor statului de a-și îndeplini angajamentele față de partenerii externi.

„Cînd vorbim despre implementarea Acordului de asociere și relația cu UE, bineînțeles, vorbim despre și despre urcușuri și coborîșuri, așteptări și dezamăgiri, iluzii și speranțe în anii 2009-2010, marea dezamăgire care a urmat în anii 2014-2015 și o perioadă grea de recuperare care a urmat, în parte ce ține de încrederea, pe de o parte a partenerilor noștri de dezvoltare, pe de alta, încrederea populației. Încrederea a fost pierdută în 2014-2015, din cauza crizelor economice și politice”, a declarat astăzi Candu.

Politicianul a reiterat că Acordul de asociere cu UE și Foaia de parcurs stabilită de partenerii externi rămîne „cartea de căpătîi pentru guvernare”. Potrivit lui, după îndelungi perioade de crize, la ora actuală putem contabiliza primele succese pe calea integrării europene.

„Dacă am arunca o privire cel puțin la exporturile Republicii Moldova, astăzi mai mult de 65 la sută din exporturi sînt spre UE: aceste cifre nu sînt goale, în spatele lor stă o legislație implementată, un mod de gîndire, o mentalitate schimbată față de anii precedenți, o modalitate de a face o afaceri”, a concluzionat el.


Menționăm că, astăzi, la Chișinău se desfășoară Forumul anual de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova, ediția a V-a.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?