Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce avantaje are gătitul la aburi

4 dec. 2017,, 03:01   Societate
2814 0

Mîncarea preparată la aburi este mult mai suculentă și mai sănătoasă.

Legumele își păstrează mai bine vitaminele, iar carnea rămîne fragedă mai mult timp. Gătitul la aburi are o mulțime de avantaje și nici nu este scump.

Prepararea alimentelor la aburi a început de cîțiva ani să cîștige teren și în România. Chiar dacă pentru noi abia acum devine o modă, ea este totuși o tehnică veche de cînd lumea.

Nu ai nevoie neapărat de un aparat scump și sofisticat pentru gătitul la aburi. Este suficient să ai în casă o oală înaltă și un grătar din inox cu picioare, pe care îl poți pune înăuntru. Umpli oala cu apă puțin sub nivelul grătarului și deasupra lui așezi un vas de inox perforat cu găurele. Așteaptă ca apa să dea în clocot, apoi adaugă legumele sau carnea și gătește totul la capac.

Cît timp îți ia gătitul la aburi


Spre deosebire de cuptor sau flacără, aburul acționează mai lent, dar depinde și de alimentele pe care le gătești. Spre exemplu, peștele și fructele de mare se prepară cel mai repede.

Un pește de aproximativ un kilogram, cu tot cu piele, se face în 25 de minute, iar fileurile de pește - în maximum 10 minute.

Scoicile se gătesc mai repede și se desfac în aproximativ 8 minute.

Pieptul de pui se gătește aproape într-o jumătate de oră, iar mușchiulețul fraged de porc - în 15 minute.

Legumele trebuie încercate din cînd în cînd și, dacă le dorești crocante, este suficient să le lași la aburi doar 10-15 minute.

Cele mai importante beneficii

În afară de ciuperci sau carne de vită, aproape totul se poate găti la aburi. Gustul alimentelor rămîne nealterat, se păstrează mult mai bine vitaminele și microelementele esențiale, iar preparatele sînt mai suculente. Legumele, în special, își păstrează și culoarea proaspătă și sînt mult mai apetisante.

Un aspect deosebit de important este acela că nu trebuie să adaugi ulei sau unt, dacă ții o dietă fără grăsimi și dacă ai probleme cu colesterolul. Nu trebuie nici să păzești oala sau să amesteci des în mîncare. Este bine să întorci doar o dată, maximum de două ori bucățile de carne sau legumele mai groase, ca să se pătrundă bine.

Pe de altă parte, mîncarea pregătită la aburi nu riscă să se ardă, să se usuce sau să capete miros neplăcut de la grăsime.

Cîteva trucuri utile

Legumele își păstrează mai bine savoarea dacă sînt întregi sau tăiate în bucăți mari.

Carnea este bine să fie feliată subțire și toate bucățile să aibă aceeași grosime, ca să se pătrundă uniform.

Ai grijă să păstrezi un flux constant de aburi și să nu ridici capacul prea des.

Completează cu apă clocotită ori de cîte ori este necesar, dacă prepararea alimentelor durează mai mult timp.

Carnea de pui și peștele ies mult mai gustoase, dacă în apa din vas adaugi și o supă plină de arome.

Așază bucățile de legume și carne unele lîngă altele, lasînd puțin spațiu între ele pentru a circula aburii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?