Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sistemul electoral mixt ar trebui să treacă controlul popular, opinie

29 noi. 2017,, 09:02   Politică
3018 1

Dacă ar fi organizat un referendum privind sistemul electoral mixt, care ar constitui în sine un control popular, aceasta ar elimina dubiile legate de adoptarea legii privind noul sistem de vot.

Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Pavel Postică, director de programe la Asociația „Promo-LEX”, susține că dacă această inițiativă de a organiza un referendum anti-mixt ar trece, dar anularea legii nu ar fi susținută, guvernarea nu ar avea decît de cîștigat pentru că ar trece și controlul popular referitor la acest sistem. „De asta eu nu înțeleg de ce sînt așa multe discuții și dezbateri”, spune Pavel Postică.

Potrivit lui, deși recomandările Comisiei de la Veneția sugerează că legislația electorală nu trebuie modificată cu un an înainte de alegeri, legea privind sistemul mixt încă nu a fost implementată, ea nu a trecut nici controlul constituționalității, deci încă nu este totul confirmat sută la sută.

Purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, spune că din punct de vedere juridic, practic, este imposibil de a anula sistemul electoral mixt, care a fost votat și care deja produce efecte. Potrivit lui, din punct de vedere politic, este straniu că organizațiile non-guvernamentale care susțin inițiativa de a organiza un referendum pentru anularea votului mixt, fiind apolitice, merg împreună cu unele partide politice. „Aici apare întrebarea: de unde această cooperare dintre ONG-urile care se declară pro-europene și care vorbesc despre bunele practici europene cu partidele de stînga și chiar de extremă stînga?”, se întreabă Vitalie Gamurari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?