Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Atenție la pîinea neagră falsă! Cum să o recunoști care este de calitate

30 iul. 2018,, 02:30   Externe
17089 0

Mulți vor să cumpere pîinea neagră pentru că știu că este mai sănătoasă și mai gustoasă. Dar, dacă nu știi să o deosebești de pîinea falsificată, ajungi să mănînci o pîine de proastă calitate, colorată în mod artificial.

Patronatele din domeniul panificației au recunoscut că peste 60% din pîinea neagră de pe piață este falsificată.

Producătorii folosesc tot felul de coloranți sintetici sau cacao și pudră de carmin în cel mai bun caz. Nu este exclus să găsești și pîine colorată cu cenușă de făină sau caramel.

Dar cum le poți deosebi? Iată cîteva sfaturi simple să te ajute cînd intri într-o brutărie.

3 criterii să recunoști pîinea neagră falsificată


Aroma – miroase pîinea și dacă simți că are o aromă prea dulceagă, nefirească, și care nu se apropie de mirosul de boabe de grîu, înseamnă că este colorată cu pastă de caramel sau cu alți coloranți folosiți în patiserie drept cacao.

Textura – pîinea neagră falsificată are coaja fină și lucioasă, iar la interior are o textură uniformă. Pîinea neagră adevărată trebuie să aibă o coajă ușor crăpată, iar în textura ei se pot vedea fibrele bobului de grîu, trebuie să fie mai grea și mai densă, în niciun caz pufoasă așa cum este pîinea albă.

Culoarea – ultimul, dar cel mai important criteriu este culoarea. Pîinea neagră adevărată nici măcar nu este chiar atît de închisă la culoare, cum o fac producătorii care o falsifică. Dacă este colorată artificial sau cu pudră de carmin și cacao, ea capătă o culoare maronie foarte închisă și uniformă. Pîinea neagră adevărată nu are o culoare închisă uniformă, deoarece fibrele din făina neagră nu se distribuie uniform în aluat.

Ce spune legea

Coloranții artificiali au fost interziși prin lege, iar producătorii din panificație nu au voie să folosească pentru pîinea neagră decît apă, sare, drojdie și făină neagră. Dar puțini sînt cei care respectă rețeta tradițională.

Pîinea neagră este apreciată de consumatori, se vinde mai scump și este o afacere bună pentru cei care o falsifică, folosind făină albă ieftină și coloranți.

Dacă nu ești sigură că este pîine bună, făcută din făină integrală, nu o cumpăra! Mai bine îți faci singură acasă pîine din așa numita făină neagră, adică făina integrală, care conține mai multe fibre decît făina albă și are mai multe beneficii pentru sănătate.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?