Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Mai puțin de un sfert dintre catalani susţin independenţa

27 noi. 2017,, 22:30   Externe
2512 0

Aproape un sfert dintre catalani vor să continue planul de revendicare a independenţei faţă de Spania după alegerile regionale de la 21 decembrie.

Aceste date au fost arătate după organizarea unui sondaj publicat în ediţia de cotidianul El Pais, scrie reuters.com. Un referendum de autodeterminare ilegal, pe 1 octombrie, a atuncat ţara în cea mai gravă criză politică din ultimele decenii. Criza s-a mai atenuat după destituirea autorităţilor catalane separatiste de către Guvernul de la Madrid, căreia i s-a opus o rezistenţă mică. Însă incertitudinile pot reveni în cazul unei victorii a taberei separatiste în scrutinul de la 21 decembrie.

Doar 24% dintre persoanele chestionate de Metroscopia spun că ar dori o continuare a procesului secesiunii după alegeri, în timp ce 71% spun că preferă ca politicienii să ajungă la un acord care să aibă la bază o rămânere a Cataloniei în Spania. Partidele care susţin independenţa ar putea să nu-şi păstreze majoritatea absolută în Parlamentul catalan în scrutinul de luna viitoare, potrivit unei prime părţi a sondajului.

Însă citirea rezultatelor sondajului este îngreunată de marja de eroare de 2,4% a acestuia şi de faptul că cele două tabere se află la egalitate. Ancheta a fost realizată telefonic, asupra unui număr de 1.800 de catalani, în perioada 20-22 noiembrie.


O perdere a majorităţii în Parlamentul regional ar reprezenta o lovitură dură la adresa separatiştilor catalni, care au catalogat scrutinul drept un plebiscit asupra deciziei madridului de a plasa luna trecută regiunea sub tutelă. O largă majoritate s-a pronunţat în favoarea independenţei în acest referendum ilegal, însă prezenţa la urne a fost de 43%, în contextul în care mulţi catalani care se opun secesiunii s-au prezentat la urne.

Partidele separatiste catalane ar urma să obţină 46% din voturile exprimate, un scor uşir mai mic ca cel de 47,7% în alegerile din 2015. Partidele unioniste ar obţine, în total, un scor de 46%, mai mare decît cel de 40% din ultimul scrutin, potrivit sondajului Metroscopia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?