Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Tinerii de la sate, cei mai defavorizați pe piața muncii - studiu

27 noi. 2017,, 11:40   Societate
2208 0

Inegalitățile existente pe piața muncii din Republica Moldova se reflectă și în cazul tinerilor, cei mai descurajați fiind tinerii de la sate și tinerele femei, arată un studiu realizat de PNUD Moldova, citat de NOI.md.

Începînd cu 19 ani, majoritatea tinerilor încep să își caute primul loc de muncă, ceea ce le ia în medie 8-9 luni, însă, pînă ajung să obțină un post de muncă stabil, sînt nevoiți să aștepte trei ani. Pentru femei, încadrarea pe piața internă durează cu nouă luni mai mult. În cazul tinerilor din mediu rural, doar jumătate dintre aceștia reușesc să își găsească un loc de muncă.

Acestea sînt principalele concluzii ale studiului „Tinerii pe piaţa muncii din Republica Moldova: competenţe şi aspiraţii”, elaborat de Observatorul de competențe axat pe tineri. Observatorul a fost creat de PNUD Moldova și Institutul Național de Cercetări Economice.

În prezent, fiecare a cincea persoană încadrată în cîmpul muncii are 15-29 de ani. Ceea ce caracterizează traseul profesional al tinerilor este modificarea sferei de activitate, lucru care generează costuri economice și sociale. „Tinerilor le este greu să reușească în carieră din cauza unor combinații de factori: insuficiența locurilor de muncă decente, tinerii angajați cîștigînd lunar un salariu mediu cu circa 35% mai mic decît salariul mediu lunar pe țară, pe de o parte, și competențele de muncă slabe, pe de alta. Iată de ce e nevoie de a experimenta noi abordări, pentru ca cerințele pieței muncii să fie în armonie cu formarea profesională”, afirmă Dumitru Vasilescu, manager de proiect la PNUD Moldova.

Studiul mai arată că fiecare al patrulea tînăr are un loc de muncă informal. În muncile informale sînt implicați de regulă tinerii cu un nivel de educație mai jos: fiecare al doilea are doar studii gimnaziale, iar doi din cinci – studii generale sau vocaționale.


Cert este că, odată cu creșterea nivelului de educație, șansele de integrare în cîmpul muncii sînt mai mari. Astfel, fiecare al doilea tînăr cu studii superioare este ocupat pe piața muncii, rata de ocupare fiind de 53% și fiind mai mare în cazul bărbaților (de peste 63%) și a tinerilor din mediul urban (57,3%), comparativ cu femeile (46%) și tinerii din mediul rural (circa 43%). Tinerele femei au în general un nivel de instruire mai înalt decît bărbații, ceea ce nu înseamnă însă și o rată mai mare de ocupare. Pentru aceeași muncă efectuată, tinerele femei au un cîștig salarial de cinci ori mai mic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?