X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Suedia – o țară fără gunoi! (FOTO)

28 noi. 2017,, 15:30   Externe
7540 2

La un moment dat, în Suedia sortarea gunoiului ajunsese la scară generală.

Datorită acestui fapt, în țară nu a rămas aproape nicio gunoiște, deșeurile fie erau transformate în combustibil, fie erau reutilizate...

Recent, lumea a fost șocată de vestea că în Suedia s-a terminat gunoiul și autoritățile sînt gata să le importe din alte țări pentru a le recicla. Despre modul în care funcționează sistemul de gestionare a deșeurilor la Stockholm vom vorbi în continuare.

Așadar, cei mai mulți locuitori ai statului știu că din plasticul aruncat se poate face, încă de șapte ori, unul nou. Și doar după aceea acesta va merge la centrala electrică pentru ardere. Astfel, plasticul prelucrat de șapte ori oricum va aduce folos în continuare, sub formă de energie electrică.

Fiecare familie are 6 sau 7 găleți pentru diferite tipuri de gunoi – plastic, hîrtie, sticlă, carton, metal și altele. O altă găleată este prevăzută pentru deșeuri care nu pot fi ulterior reciclate. Chiar și un mic copil din Stockholm nu va arunca ambalajul de la bomboane în recipientul necorespunzător. În grădinițe și școli se învață sortarea corectă a gunoiului, iar pentru sortarea necorespunzătoare, în țară se aplică amenzi.


Articolele mari, cum ar fi televizoarele, canapelele, materialele de construcție, sînt transportate la posturi speciale. Acolo ele sînt dezasamblate în componente valoroase, care sînt cumpărate de producătorii de mărfuri. Astfel, ei se pregătesc să lanseze un nou ciclu de producție de materii prime. În același loc, vopselele, acidul și alte substanțe periculoase sînt separate de obiecte, care mai tîrziu nimeresc la o fabrică specială pentru prelucrarea produselor chimice de uz casnic. Apropo, astfel de stații din Suedia sînt absolut gratuite.

În Suedia, recent, a fost introdusă o nouă procedură de demolare a clădirilor, numită "deconstrucție". De exemplu, atunci cînd o veche clădire este demolată, mașinile "mușcă" bucăți de pereți și le duc la o stație specială, unde, după prelucrare, vor deveni din nou materiale de construcție. Vechea casă se va transforma în una nouă.

Pentru sticlele din tinichea și plastic se pot obține bani. Pentru aceasta, pur și simplu trebuie să fie predate punctelor de primire. În Suedia, ca în toate țările Europei, sticlele de plastic pot fi introduse într-o mașină specială, care, în schimb, oferă bani. Medicamentele expirate în Suedia nu se aruncă, ci sînt predate unei farmacii, unde primesc și seringi și ace folosite.

Transportul gunoiului în țară este realizat cu ajutorul unui canal subteran, lansat în 1961. Partea principală a unui astfel de sistem de eliminare a gunoiului este amplasată în subteran, iar locuitorii țării nu văd decît partea supraterană.

Deficitul de gunoi în Suedia rămîne singura problemă legată de deșeuri. Doar 7% din tot gunoiul se transportă la depozitele de deșeuri, iar restul este fie ars, fie reciclat. Astfel, doar datorită deșeurilor, Stockholmul este asigurat cu electricitate în proporție de 45%. Deficitul de deșeuri poate deveni o mare problemă pentru populație, deoarece suedezii, în urma procesării gunoiului, își încălzesc locuințele și primesc energie electrică. Dar Norvegia învecinată și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta Suedia și de a furniza 800 de mii de tone de gunoi în fiecare an.

Suedezii au inventat nu numai cum să micșoreze cantitatea de gunoi de la depozitele de deșeuri ale țării, dar și cum să minimalizeze emisiile nocive în atmosferă în timpul procesării. Datorită celor mai noi tehnologii utilizate în procesarea la instalațiile de incinerare, emisiile în atmosferă nu depășesc 1%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?