X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Stoltenberg, la întrevederea cu Filip: NATO respectă neutralitatea Moldovei

23 noi. 2017,, 15:49   Politică
3018 4

Evoluţia relaţiilor dintre Republica Moldova şi Alianța Nord-Atlantică (NATO) a fost examinată astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, comunică Noi.md.

Dialogul a avut loc la Bruxelles, în marja Summitului Parteneriatului Estic. „Astăzi este a treia mea vizită la Cartierul General NATO în mai puțin de un an, fapt care vorbește despre bunele relații de cooperare între Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, precum și despre dorința noastră de a învăța din experiența țărilor NATO”, a declarat Pavel Filip.

Premierul s-a pronunțat pentru continuarea dialogului politic şi cooperarea practică cu NATO, în domeniile stabilite de comun acord în Planul Individual de Acţiuni pentru anii 2017-2019.

„Republica Moldova, chiar dacă este un stat neutru conform Constituției, își dorește o colaborare foarte bună cu Alianța Nord-Atlantică pentru că noi vrem să avem o armată dezvoltată, pentru că noi ne dorim să fim un stat care poate asigura securitatea. În acest sens, eu nu cred că există o cale mai bună decît să înveți de la Alianța Nord-Atlantică”, a menționat demnitarul.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la rîndul său a reiterat respectul pentru neutralitatea Republicii Moldova şi susţinerea fermă din partea organizației pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a țării. Jens Stoltenberg a menţionat că Republica Moldova este un partener valoros. ”Doar prin reforme putem fi rezilienți față de amenințările din exterior”, a spus secretarul general NATO.


Totodată, oficialul a confirmat disponibilitatea de a oferi în continuare expertiza şi asistenţa necesară Republicii Moldova. ”Este bine că Moldova vrea să devină nu doar un consumator, dar și un furnizor de securitate regională”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Cei doi oficiali au anunțat că inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău va avea loc la începutul lunii decembrie a anului curent. În particular, va fi dezvoltată cooperarea bilaterală în domenii noi, precum combaterea ameninţărilor cibernetice, sporirea rezilienţei şi pregătirii pentru situaţii de urgenţă civilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?