X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Discuții aprinse post-referendumul din capitală

23 noi. 2017,, 08:51   Capitala
3700 10

Referendumul privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă au provocat discuții aprinse între exponenții diferitor partide politice.

În timp ce liberalii consideră că acest plebiscit a fost o răsplată oferită PSRM de către PDM pentru susținerea sistemului electoral mixt, socialiștii spun că acest scrutin a arătat cine sprijină puterea și cine este contra ei. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, susține că referendumul a constituit o răsplată oferită PSRM-ului pentru votarea legii privind sistemul electoral mixt. „Acest referendum a fost o etapă din opera de guvernare comună a celor de la PDM și PSRM și a fost răsplata dată de Partidul Democrat pentru Partidul Socialiștilor pentru faptul că au votat sistemul mixt, violînd dramul de democrație care a mai rămas în Republica Moldova”, spune Valeriu Munteanu.

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, spune că PSRM nu putea aștepta un rezultat mai mare la referendum doar dacă sperau naiv că partidul Maiei Sandu va participa la scrutin. „Alegătorii au înțeles că acest joc de culise a fost aranjat de PDM și PSRM, rezultatul este cel pe care l-am văzut cu toții”, spune Mihai Popșoi. Potrivit lui, actualmente, soarta Primăriei Chișinău este în mîinile a două persoane: Vlad Plahotniuc și Dorin Chirtoacă. În mîinile liderului democraților – prin intermediul primarului interimar Silvia Radu, care este afiliată PDM-ului, spune Mihai Popșoi, iar în mîinile lui Dorin Chirtoacă – pentru că acesta ar putea să-și dea demisia, dacă ar dori.

Deputatul Partidului Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, susține că acest referendum a demonstrat foarte clar cine este contra puterii și cine a sprijinit această putere, boicotîndu-l. „La prima vedere, este regretabil acest rezultat. Partidele puterii au reușit să intimideze populația, să o manipuleze și să păstreze puterea în mîinile Partidului Democrat. Totodată, acest referendum a produs o fisură foarte puternică în cadrul dreptei și a puterii pentru că a demonstrat foarte clar prin ce metode ei încearcă să acapareze puterea”, spune Bogdan Țîrdea.

Pavel Postică, director de programe „Promo-LEX”, a menționat că un sondaj de opinie efectuat recent arată că în Republica Moldova actualmente se înregistrează cea mai mare frică a cetățenilor să vorbească în public despre preferințele lor politice. „Și atunci cînd, la referendum, a fost scos un subiect care tangențial ar arăta preferințele politice ale alegătorilor, pur și simplu, cred eu, oamenii s-au speriat”, spune Pavel Postică. Reprezentantul „Promo-LEX” spune că este important să se recunoască faptul că fiecare partid a mers cu o agendă ascunsă în acest referendum, alta decît cea declarată în întrebarea suspusă plebiscitului.

Referendumul pentru demiterea primarului general suspendat Dorin Chirtoacă a avut loc duminică, 19 noiembrie. Scrutinul nu a fost validat pentru că la urnele de vot s-au prezentat 17,54% din alegătorii înscriși pe listele electorale, iar pentru validarea plebiscitului se cerea o prezență de minimum 33,3%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?