Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Letonia a depistat diferența a produselor fabricate pentru Europa de Vest și cea de Est

22 noi. 2017,, 23:30   Externe
3461 0

Teste de laborator au confirmat suspiciunile conform cărora produsele alimentare de import comercializate în Letonia şi produsele aceloraşi branduri care se vînd în Europa de Vest nu sînt de aceeaşi calitate.

Despre acest fapt a anunţat Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Letonia, informează agerpres.ro. Alte cîteva ţări din Europa Centrală au efectuat teste similare asupra diferenţei de calitate a produselor alimentare şi şi-au prezentat concluziile. În timpul discursului său anual privind starea UE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a denunţat această practică ‘intolerabilă’.

Efectuînd investigaţii în cadrul ‘programului privind standardele duble’, Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Letonia a comparat 38 de eşantioane de produse alimentare şi trei eşantioane de mâncare pentru animale. De exemplu, testele pe eşantioane de cremă de ciocolată şi alune ale unei companii au arătat că produsul comercializat în Germania conţinea lapte praf degresat, în timp ce produsul cu acelaşi nume comercializat în Letonia era făcut din zer praf.

De asemenea, o comparaţie între batoanele de ciocolată vîndute în Germania cu cele comercializate în Letonia de acelaşi producător a dezvăluit că etichetele lor erau identice, însă testele de laborator au arătat că proporţiile de alune şi ciocolată erau diferite şi în ambele cazuri conţinutul de alune era sub 20%, contrar procentului notat pe etichetă.


‘Făcînd o comparaţie cu testele efectuate în alte ţări – în Republica Cehă, Slovacia – am văzut că rezultatele noastre sunt destul de similare. Conform reglementărilor curente, un produs care nu conţine ingrediente interzise şi are toate ingredientele menţionate pe etichetă poate fi absolut legal vîndut pe piaţă, astfel că acum Comisia Europeană se confruntă cu o mare provocare: trebuie să identifice cauzele pentru aceste diferenţe calitative şi să elimine standardele duble’, a declarat Maris Balodis, directorul general al Autorităţii Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Letonia.

Autoritatea a trimis datele obţinute către Centrul de Cercetare al Comisiei Europene pentru continuarea analizelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?