Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Rusia confirmă existența norului radioactiv

21 noi. 2017,, 13:45   Externe
4283 4

Agenţia rusă de meteorologie Rosgidromet a anunțat că o concentraţie "extrem de ridicată" de ruteniu-106 a fost detectată la sfîrşitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei.

Au fost confirmate rapoartele mai multor reţele europene de supraveghere a radioactivităţii. "Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny" între 25 septembrie şi 1 octombrie, precizează Rosgidromet într-un comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la staţia din Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost detectată "o concentraţie extrem de ridicată" de ruteniu-106, "depăşind de 986 de ori" concentraţiile înregistrate în lunile precedente. Rosgidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare, însă Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear “Maiak”, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

“Maiak” este azi o uzină de retratare a combustibilului nuclear folosit. Agenţia rusă precizează că ruteniu-106 a fost ulterior detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei, înainte să apară, din 29 septembrie, "în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei".


La sfîrşitul lunii septembrie, mai multe reţele europene de supraveghere a radioactivităţii au detectat ruteniu-106 în atmosferă. Institutul francez de protecţie împotriva radiaţiilor şi de siguranţă nucleară (IRSN) a afirmat după o anchetă că "zona de eliberare cea mai probabilă se află între Volga şi Urali", fără a fi în măsură să precizeze locaţia exactă de unde a fost emis materialul radioactiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?