Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Reguli importante: Armele se păstrează doar în seifuri și trebuie să fie descărcate

20 noi. 2017,, 18:01   Societate
1850 0

Deși legislația în privința obținerii unui permis de portarmă și păstrarea unei arme este destul de dură, există cazuri în care se înregistrează incidente grave.

Din necunoaștere sau iresponsabilitate, oamenii nu respectă toate regulile, fără să-și dea seama că pot provoca o tragedie. Cea mai recentă a avut loc acum două zile în satul Verejeni din raionul Telenești, unde un copil de șapte ani a fost împușcat mortal de către un prieten de 14 ani, cu arma deținută legal de tatăl său.

Prima regulă și cea mai importantă este că oamenii trebuie să păstreze armele în safeuri. De asemenea, acestea nu trebuie să fie încărcate.

Mai mult, cei care vor să obțină un permis de portarmă trebuie să demonstreze că au acasă un safeu special.

Potrivit specialiștilor, acesta trebuie să fie amplasat într-un loc ascuns, iar cheia trebuie să fie mereu la purtătorul armei. De asemenea, safeul trebuie neapărat să fie instalat în podea sau în perete.

"Aici este camera pentru păstrarea armelor, este loc pentru două arme. Mai mult ca atît, acesta este un loc destinat special pentru păstrarea cartușelor care la fel trebuie să fie separat de arme ținute. În cazul în care cumva a fost sustrasă arma, să fie mai greu de accesat și cartușele", a spus managerul principal al Societății Vînătorilor, Mihai Șcerbliuc.

O dată la jumătate de an, polițiștii merg acasă la posesorii de arme și verifică condițiile în care acestea sînt păstrate. Dacă sînt înregistrate încălcări,

"Sunt prevăzute pedepsele pentru încălcarea regulilor de deținere, port, transport a armelor de foc. Pentru aceasta, este prevăzut pentru posesorii de arme, o sancțiune de la 10 la 50 de unități convenționale. Totodată, potrivit legii, acestora le sînt revocat și anulat permisul de portarmă pe un termen de cinci ani", a spus șeful Secției Supraveghere Circulației Armament, IGP, Ion Țurcan.

În cazul în posesorul unei arme rănește pe cineva, el este obligat prin lege să acorde primul ajutor victimei, să cheme ambulanța și să anunțe poliția. Psihologii spun însă că, din cauza panicii, oamenii uită de aceste reguli. În cazul care a avut loc la Verejeni, de exemplu, adolescentul de 14 ani a aruncat trupul prietenului său într-o fîntînă.

"Atunci cînd înțelegi că ai făcut o greșeală, prima tendință, primul instinct este să o ascunzi, ca să nu o vadă cineva. Doar că el nu a fost instruit, nu a știut niciodată, în cazul în care va avea o armă în mînă, care sînt regulile de mînuire a acesteia. Și aici trebuie să se implice neapărat și școala, în care de mici, să li se explice de mici de înseamnă o armă, așa cum li se explică ce este focul", a spus psihologul, Irina Novac.

De la începutul acestui an, opt minori au fost răniți din imprudență cu o armă de foc. Potrivit datelor Inspectoratului General de Poliție, în 2016, peste 53 de mii de persoane fizice și juridice dețineau legal o armă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?