Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Anul 2017 a fost unul bun pentru agricultură

20 noi. 2017,, 17:02   Economie
3949 0

Anul agricol 2017 a fost unul rodnic datorită ploilor şi implementării tehnologiilor noi pentru adaptarea ramurii la schimbările climaterice.

Potrivit agenţiei INFOTAG, declaraţia a fost făcută luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Uşurelu.

Potrivit lui, toamna anului 2016 a fost una secetoasă, fapt care a afectat culturi de cîmp din primul grup, dar iarna umedă a nivelat pagubele. De asemenea, Moldova s-a confruntat cu ninsoarea neașteptată din luna aprilie, care a stopat parțial polenizarea livezilor.

„Datorită intervenției rapide a asociațiilor de specialitate, pagubele cauzate de zăpada din aprilie au fost reduse la minim, experții a oferit sfaturi pomicultorilor referitor la protecția plantațiilor”, a spus el.

Viceministrul Agriculturii, Ion Parea, a menţionat că productivitatea grîului a fost de 3,8 tone/ha. În unele raioane, în special în raionul Ocniţa, producția a depășit 5 tone la hectar. Recolta totală a grîului a fost de 1,17 mil. tone, din care peste 70% este grîu alimentar. Recolta de orz a depășit 248 mii tone, randamentul a fost de 3,3 tone la hectar, fiind cu 0,4 tone mai mult decît în anul precedent.

„În viitorul apropiat se va încheia campania de recoltare a porumbului. Conform datelor preliminare, productivitatea a crescut cu 1,5 t/ha, pînă la 4,5 t/ha. Producția de soia a fost de 57 de tone, iar productivitatea a fost de 1,6 tone la hectar. Datorită reducerii suprafeței plantaţiilor de grîu, a crescut suprafața terenurilor cu floarea-soarelui. Productivitatea acesteia este de 2,1 tone la hectar, ceea ce este cu 240 kg mai mult decît în 2016”, a spus el.

Parea a remarcat că productivitatea rapiței a fost de 2,5 t/ha. Productivitatea de sfeclă de zahăr a ajuns la 35-41 t/ha. Potrivit prognozelor, volumul zahărului în țară va depăși 100 mii tone, fapt ce va asigura necesarul intern, dar şi va permite exportul către alte țări.

El a mai spus că, potrivit datelor preliminare, recolta de fructe va fi de aproximativ 600 mii tone, iar de legumele – 760 mii tone.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?