Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alertă de tsunami, după un cutremur de 7 grade pe Richter, în Oceanul Pacific

20 noi. 2017,, 08:51   Externe
3066 0

Un cutremur submarin cu magnitudinea de 7,0 grade pe scara Richter s-a produs în luni dimineaţa în vestul Oceanului Pacific, în largul arhipelagului francez Noua Caledonie, fiind emise alerte de tsunami în regiune, informează Institutul American de Geofizică (USGS) şi Agenţia de Știri Reuters.

Seismul a avut loc luni, la ora locală 09.43 (00.43, ora României) în sud-vestul Oceanului Pacific, la o adîncime de 10 kilometri.

Epicentrul a fost la 82 de kilometri est-nord-est de Tadine (Insula Mare, Arhipelagul Noua Caledonie), la 249 de kilometri est-nord-est de oraşul Nouméa, capitala teritoriului francez Noua Caledonie şi la aproximativ 1200 de kilometri est de coastele Australiei.

Centrul de alerte tsunami din Oceanul Pacific a emis o avertizare privind riscul producerii unui val destructiv în zone de coastă aflate inclusiv la distanţe de pînă la 300 de kilometri de epicentru.

Magnitudinea iniţială a seismului produs la adîncimea de 10 de kilometri a fost de 7,3 grade, revizuită ulterior la 7,0. Seimsul a fost precedat şi succedat de mai multe cutremure, inclusiv cel puţin două cu o magnitudine de peste 6 grade, ambele produse cu doar cîteva ore înainte de seismul de 7.0 grade.


Există risc de tsunami inclusiv în Arhipelagul Vanuatu, aflat aproximativ 500 de kilometri depărtare.

Centrul de alerte tsunami din Oceanul Pacific a avertizat că valurile s-ar putea ridica cu pînă la un metru peste nivelul normal în unele părţi din Noua Caledonia, iar valuri mai mici sînt aşteptate în Vanuatu.

Autorităţile din Vanuatu au recomandat populaţiei din regiunea sudică să plece din zonele de coastă şi să se refugieze pe teren mai înalt.

Agenţia de protecţie civilă din Noua Caledonie anunţat că nu s-a decis evacuarea imediată a populaţiei.

Autorităţile din Australia, statul american Hawaii şi Noua Zeelandă au transmis că nu există vreo ameninţare privind un tsunami în cazul zonelor de coastă din aceste state.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?