X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Mugabe, demis din funcţia de preşedinte al partidului care conduce Zimbabwe

19 noi. 2017,, 20:00   Externe
2297 0

Șeful statului zimbabwean Robert Mugabe și soția sa, Grace, au fost excluși duminică din partidul Zanu-PF, iar funcția de președinte al acestei formațiuni va fi preluată de fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa, a declarat pentru AFP un membru al formațiunii politice aflate la putere la Harare din 1980.

''A fost adoptată o rezoluție pentru a-l demite pe președinte și a-l înlocui cu Mnangagwa'', a declarat sursa citată, sub rezerva anonimatului.

Măsura deschide calea pentru Emmerson Mnangagwa, demis din funcția de vicepreședinte al țării la începutul acestei luni, să preia frîiele puterii în Zimbabwe.

''Dictatorul a căzut; Mnangagwa va prelua puterea de la despot. Am făcut ceea ce ne revenea și acum așteptăm ca Mugabe să demisioneze (din funcția de președinte al țării), iar dacă nu face asta îl vom pune sub acuzare'', a declarat un membru al conducerii formațiunii Zanu-PF.
Mii de zimbabweeni au ieșit sîmbătă dimineață pe străzile din Harare pentru a-și arăta sprijinul față de preluarea puterii de către armată, măsură survenită în această săptămînă, și pentru a-i cere președintelui Robert Mugabe să renunțe oficial la putere.

Armata a preluat miercuri puterea în Zimbabwe în sprijinul fostului vicepreședinte, Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care a fost demis din funcție la începutul lui noiembrie și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe (52 de ani). Robert Mugabe se află la putere la Harare începînd din anul 1980.


Negocieri au început joi între armată și președintele Mugabe care a refuzat însă categoric să renunțe la putere. Într-un comunicat difuzat vineri dimineața de media de stat, armata preciza că va continua discuțiile cu președintele Mugabe privind 'următoarea etapă'.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?