X 
Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Dezbateri electorale: De ce trebuie revocat Chirtoacă (VIDEO)

17 noi. 2017,, 23:10   Capitala
5019 2

Referendumului anti-Chirtoacă, ultima șansă pentru chișinăuieni să-și salveze orașul

Locuitorii capitalei nu trebuie să rateze sub nicio formă șansa de a-și spune cuvîntul asupra viitorului municipiului Chișinău, în cadrul referendumului din 19 noiembrie, comunică Noi.md.

Atenționarea a fost făcut astăzi de participanții la ultima rundă de dezbateri electorale desfășurată la Primărie, înainte de scrutinul de duminică. Activiștii civici și politicienii prezenți la discuții au amintit despre sutele de ilegalități comise pe perioada a 10 de ani de administrare defectuoasă a orașului de către Dorin Chirtoacă și echipa sa. Potrivit lor, în acest răstimp, capitala a degradat constant, transformîndu-se „într-un mare sat, o gunoiște”.

„Nouă ca cetățeni activi trebuie să ne pese de soarta acestui oraș, să știm mai departe în ce direcție mergem, cum? O facem profesionist sau așa cum s-a mai făcut? Trebuie să avem certitudinea că acest oraș nu va mai fi un oraș al gheretelor, panourilor publicitare și al construcțiilor ilegale”, a menționat expertul în energetică Sergiu Ungureanu.

„Dacă te apuci să faci o parcare, dacă faci drumul sau orice altceva, ele trebuie să fie bune, dar la noi se face totul de ochii lumii, asta înseamnă că, în realitate, banii publici sînt delapidați. Nici Chirtoacă nu crede în lucrurile pe care le face, tot ce face e de proastă calitate: drumurile și trotuarele recent reparate au început deja să crape”, a relatat președintele Mișcării de tineret, „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu.


Despre pierderile colosale suportate anual din cauza schemelor de corupție și administrării proaste a patrimoniului public a vorbit expertul în energetică Sergiu Tofilat. Potrivit lui, municipalitatea ratează anual venituri de 12 - 13 milioane de euro, și asta în timp ce Primăria se plînge că nu poate soluționa problemele chișinăuienilor din cauza bugetului auster.

„Cei care au de gînd să stea acasă duminică, îi invit să meargă vara la 40 de grade cu troleibuzul, să facă o plimbare între străzile Tighina și Armenească, să vină la Primărie să solicite informații despre cum s-au cheltuit banii pe reparația drumurilor, cum e gestionată proprietatea publică? Revocarea lui Chirtoacă va fi un semnal pentru toți ceilalți primari că pot fi pedepsiți, atuncî cînd comit ilegalități!”, a punctat Tofilat.

Participanții la dezbateri au remarcat că referendumul le oferă cetățenilor posibilitatea să se implice direct în procesul decizional, iar dacă nu se vor folosi de acest instrument democratic acum, hoțiile și fărădelegile vor continua. „Referendumul ne dă șansa să dam startul schimbărilor în capitală. Dacă veți sta acasă și să nu veți faceți nimic, asta va fi echivalent cu autismul politic, va însemna că ei ne pot fura în continuare, iar noi ne vom preface că nu ne pasă”, a punctat activistul civic Artur Croitor.

Menționăm că pentru a fi validat, la referendumul de duminică trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, adică aproximativ 213 mii de persoane. În capitală și în suburbii vor fi deschise 307 secții de votare. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în sectorul Botanica al capitalei, care este și cel mai numeros sector al orașului. Aici vor fi 70 de secții de votare. Lista sectiilor poate fi văzută accesînd AICI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?