Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Moldova și Ucraina își vor sincroniza sistemele energetice cu ENTSO-E

18 noi. 2017,, 14:00   Economie
2601 1

Companiile Moldelectrica și Ukrenergo își vor coordona acțiunile pe calea sincronizării sistemelor energetice ale Moldovei și Ucrainei cu ENTSO-E (Rețeaua europeană a operatorilor reţelelor de transport a energiei electrice).

Potrivit Serviciului de presă al Companiei ucrainene, această înțelegere a fost atinsă la finalul unei întrevederi de lucru a reprezentanților ÎS „NEK Ukrenergo” cu o delegație a colegilor moldoveni de la ÎS „Moldelectrica”, care a avut loc la Kiev. Părțile și-au reiterat intenția de a desfășura acțiuni coordonate pentru realizarea acțiunilor orientate spre asigurarea sincronizării sistemelor energetice ale ambelor țări cu ENTSO-E.

Reprezentanții companiilor Moldelectrica și Ukrenergo au convenit să facă schimb de proiecte finalizate ale planurilor de acțiuni, să opereze un schimb rapid de informații. În plus, este preconizată crearea unui grup tehnic comun de lucru pentru elaborarea unor acțiuni coordonate de realizare a acțiunilor de sincronizare pe direcții de activitate (piața și fluxurile transfrontaliere, exploatarea sistemelor energetice și dispecerizarea, dezvoltarea rețelelor, infrastructura de telecomunicații și IT).

Serviciul de presă a reamintit că Ukrenergo deja a pregătit un plan de acțiuni pentru sincronizarea sistemului energetic al Ucrainei cu ENTSO-E pe un termen de cinci ani. Documentul cuprinde toate direcțiile de activitate legate de ajustarea parametrilor sistemei energetice autohtone la cerințele europene: modernizarea și reconstrucția capacităților de generare și a rețelelor, infrastructura de dispecerat, telecomunicații și IT, chestiunile privind armonizarea documentației legislative și tehnice. Specialiștii operatorului moldovean elaborează în prezent un plan similar.

În plus, reprezentanții Ukrenergo le-au comunicat colegilor moldoveni despre semnarea cu principalii producători autohtoni de energie electrică a unui memorandum privind acțiunile coordonate în cadrul viitoarei integrări a sistemului energetic al Ucrainei în ENTSO-E, au relatat despre sursele de finanțare a acțiunilor în baza unei liste de cerințe.


„Bineînțeles că Ucraina și Ukrenergo urmează să efectueze un volum mult mai mare de lucru pe calea spre ENTSO-E, în comparație cu colegii moldoveni, însă sistemele noastre energetice sînt interconectate și fără Moldova inițiativele de integrare europeană și avansarea noastră sînt imposibile”, a menționat șeful NEK Vsesolod Kovalciuk.

„Noi sprijinim principiul general de integrare a sistemelor noastre energetice cu ENTSO-E și sîntem dispuși să elaborăm decizii comune pentru atingerea cît mai rapidă a rezultatului”, a adăugat directorul general al Moldelectrica Ghenadie Dimov.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) a fost creată în 2009 prin fuziunea a 6 asociații de sector existente la acel moment: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE și UKTSOA, din care fac parte 41 de operatori din 34 de țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?