X 
Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Moldova va majora exportul de struguri în Polonia

18 noi. 2017,, 13:00   Economie
2780 0

Companiile Moldovei își vor extinde livrările de struguri de masă în Polonia, relatează NOI.md.

În particular, potrivit totalurilor participării producătorilor și exportatorilor de struguri din Republica Moldova la evenimentul B2B (business to business) în perioada 14-16 noiembrie la Tîrgul en gross de legume și fructe din Bronisze, Polonia au fost semnate trei contracte de export în Polonia a strugurilor de soiul «Moldova», care prevăd livrări de circa 40 de tone săptămînal.

În plus, a fost inițiată și semnarea alor contracte de export a strugurilor moldovenești în Polonia, care vor fi întocmite și semnate în timpul apropiat.

Plecarea și participarea la eveniment a exportatorilor de struguri de masa a fost posibilă grație suportului Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), Fundației HEKS Moldova și MIEPO.

Pe parcursul a trei zile grupul, constituit din 10 persoane de producătorii și exportatorii moldoveni de struguri, s-aîntîlnit cu peste 20 de importatori și reprezentanți ai rețelelor de magazine din Polonia, cu care au discutat posibilitatea și condițiile de livrare a strugurilor de soiul «Moldova».


Specialistul în marketing din cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM),Lilian Cipciriuc, a menționat că strugurii de soiul «Moldova» s-au bucurat de succes în Polonia, fiind apreciați pentru gustul lor deosebit, comparabil cu strugurii italieni. Pentru a crește exporturile de struguri «Moldova» în Polonia producătorii noștri trebuie să îmbunătățească aspectul, uniformitatea strugurilor și ambalajul, a precizat reprezentatul proiectului USAID.

Totodată, pentru a majora exporturile de struguri în Polonia producătorii moldoveni intenționează să solicite autorităților de la Chișinău să intensifice negocierile cu UE, pentru a majora cota de export la struguri.

Potrivit datelor existente, în ultimii doi ani, exportul de struguri moldovenești în Polonia a crescut simțitor. Astfel, în anul 2016 Republica Moldova a exportat cca 98 de tone de struguri în Polonia, iar în 10 luni ale anului 2017, exportul de struguri în Polonia a fost de 595 de tone de struguri, prețul mediu de export fiind e 0,87 USD per kilogram. Totodată, Republica Moldova a solicitat recent Uniunii Europene să majoreze cota de import la strugurii proaspeți din Moldova,pînă la 25 000 tone.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?