X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Procedurile vamale pentru țările membre CEFTA vor fi simplificate

17 noi. 2017,, 15:50   Economie
4701 0

Legislativul s-a pronunțat pentru simplificarea procedurilor vamale impuse comerţului cu ţările membre la Acordul Central European de Comerţ Liber (CEFTA), comunică Noi.md.

Plenul Parlamentului, cu votul a 85 de deputați din cei prezenți, a acceptat Protocolul adiţional 5 la Acordul de amendare şi aderare la CEFTA, adoptat la Belgrad, la 26 mai 2017.

Noul Protocol are drept scop facilitarea schimburilor comerciale prin simplificarea procedurilor la frontieră, în toate etapele de verificare, schimbul electronic de informaţii, precum şi recunoaşterea reciprocă a programelor naţionale și operatorilor economici autorizaţi.

Totodată, documentul presupune facilitarea comerţului regional şi internaţional prin reducerea barierelor administrative, tarifare şi netarifare. La fel, stabilește mijloacele şi obligaţiile în ceea ce priveşte schimbul de date între autorităţile vamale, în condiţia în care fiecare legislaţie naţională a ţărilor membre permite acest lucru.

Conform prevederilor Protocolului, pentru implementarea acestuia fiecare stat membru poate beneficia de asistenţă din partea donatorilor externi. Documentul va intra în vigoare după acceptarea sa de către 2/3 dintre membrii CEFTA. Aceștia sînt Albania, Bosnia şi Herțegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia şi Kosovo.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?