X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Votat! Moldova va avea un laborator de analiză genetică moleculară

17 noi. 2017,, 13:42   Societate
3148 0

Deputații au votat astăzi în lectură finală proiectul de lege privind înregistrarea genetică judiciară, informează NOI.md.

În urma modificărilor operate în legislație, va fi creat laboratorul de analiză genetică moleculară și o bază de date genetice, care le va permite oamenilor legii să identifice mai ușor infractorii, persoanele dispărute sau cele decedate în urma catastrofelor naturale. Documentul stabilește cerințele de bază pentru realizarea înregistrării genetice, persoanele de la care pot fi prelevate probe ADN, condițiile în care sînt colectate aceste probe și reglementează administrarea materialului acumulat.

„Stabilirea profilului genetic în baza materialului biologic poate fi efectuată în laboratoare de analiză genetică moleculară. În cadrul MAI, precum şi în alte instituţii specializate de stat, expertiza genetică a urmelor biologice nu se îndeplineşte din motivul lipsei unui astfel de laborator. Lipsa acestuia duce la pierderea valorii urmelor de natură biologică, care sînt o sursă semnificativă de identificare a infractorului”, argumentează Ministerul de Interne.

Pentru crearea laboratorului în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, procurarea utilajului necesar și instruirea personalului vor fi necesare mijloace financiare în sumă de aproximativ 3,5 milioane de euro. La fel, este necesar de luat în calcul crearea și întreținerea bazei de date genetice care poate atinge sume de sute de mii de euro. Cu referire la întreținerea ulterioară a laboratorului, suma poate varia de la 200 la 500 de mii de euro pe an, în funcție de numărul examinărilor efectuate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?