X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Un nou proiect de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova

17 noi. 2017,, 15:21   Economie
4617 1

În Moldova, în 2018, cu sprijinul proiectului UE, va fi pus în aplicare un proiect de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, informează NOI.md.

Anunțul a fost făcut de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, la o întîlnire cu primarii, agenții economici, conducătorii serviciilor desconcentrate din Raionul Cantemir, unde au discutat despre realizarea proiectelor de infrastructură în localitățile rurale, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din sate, dezvoltarea sectorului agroalimentar și a zootehniei.

În cadrul dialogului, Calmîc a menționat că dezvoltarea regională multidimensională, în special din sectorul rural, este unul dintre obiectivele de bază ale Guvernului. „Pentru realizarea acestui obiectiv, avem un șir de programe strategice de dezvoltare a localităților la toate compartimentele – drumuri, apă și canalizare, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii care activează la sate etc. Dar pentru a obține rezultatul scontat, avem nevoie de o implicare mai activă a primăriilor, agenților economici, societății civile din aceste localități. Surse avem, dar nu avem suficiente idei/proiecte pe care să le susținem și promovăm”, a subliniat ministrul Economiei.

În context, Octavian Calmîc a trecut în revistă toate programele gestionate de Ministerul Economiei și Infrastructurii privind dezvoltarea localităților, în special pe cele ce țin de infrastructură, menționînd că anul viitor marea majoritate a satelor vor deveni un șantier de reabilitare a drumurilor și infrastructurii conexe, realizării proiectelor de eficiență energetică, iluminat stradal etc.

Referindu-se la aspectul dezvoltării economice în regiuni, Octavian Calmîc a menționat că vor fi susținuți, în primul rînd, agenții economici care implementează idei și tehnologii inovatorii în producere, prestează servicii de calitate și pot concura cu produsele sale nu doar pe piața internă, dar și externă.


„În acest scop, în 2018, cu susținerea UE vom implementa un proiect de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii în valoare de circa 6,5 milioane de euro”, a accentuat ministrul.

În timpul dialogului, cei prezenți au solicitat suportul vicepremierului în soluționarea problemelor legate de conectarea la sursa de gaze naturale, iluminatul stradal al unor străzi din diferite localități, finalizării proiectelor de infrastructură etc.

La Cantemir, vicepremierul Octavian Calmîc, împreună cu președintele raionului, Andrei Ciobanu, s-au deplasat la blocul de locuit unde, în luna mai 2015, în urma exploziei provocate de o scurgere de gaze, au fost deteriorate apartamentele de pe o scară. Examinînd situația, vicepremierul a solicitat autorităților tot setul de acte și expertize, precum și proiectul de reabilitare a casei avariate, în scopul identificării surselor pentru reconstrucția acestui bloc. În opinia ministrului Economiei și Infrastructurii, ținînd cont de faptul că toate locuințele avariate au trecut în proprietatea Consiliului raional, aici poate fi realizat un proiect social de asigurare, după reapariții, cu locuințe de serviciu pentru tinerii specialiști din raion. Conform estimărilor autorităților raionale, pentru realizarea proiectului sînt necesari circa 4 milioane de lei.

Vicepremierul Octavian Calmîc a vizitat și unele întreprinderi din raion, unde s-a familiarizat cu activitatea economică a acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?