X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Istoria unei mame care vrea să le ofere o nouă șansă copiilor născuți prematur (VIDEO)

17 noi. 2017,, 10:10   Societate
8921 0

Istoria de astăzi este plină de emoții, trăiri, dar și de experiențe împărtășite printre lacrimi.

Vă invit să o cunoașteți pe Aza Onică, o tînără mămică care, în una dintre cele mai fericite perioade din viața sa, a fost lovită dur de soartă.

Pe cînd se afla în cea de-a 29 saptamînă de sarcină, din cauza unei sperieturi, a ajuns la spital, unde a dat naștere fiului său mult mai devreme decît ar fi trebuit.

Copilul s-a născut cu o greutate puțin peste un kilogram și era total neprăgătit de a trăi în lumea în care venise.


„Cel mai greu a fost să îți privești copilul și să înțelegi că nu-l poți ajuta. Să vrei să îl iei în brațe și să o faci doar sub supravegherea medicilor și cu o frică imensă de a nu-i provoca vreun rău”, a mărturisit Aza.

A urmat o lungă perioadă în care spitalul a devenit casă atît pentru mămică, cît și pentru copil, care, fără ajutorul medicilor, nu ar fi supraviețuit.

Această încercare din viața ei a motivat-o să înceapă să lupte pentru a schimba sistemul.

De aici a luat naștere ideea de a crea Asociația Copiilor Născuți Prematur „Vitae”.

Potrivit Azei, în țara noastră nu există aparataj suficient de performant care ar putea salva viețile mai multor copii veniți prea devreme în această lume, nemaivorbind de faptul că în țara noastră este practic imposibil să găsești scutece și hainuțe potrivite pe măsura copiilor născuți prematuri.

Multiplele lipsuri cu care s-a ciocnit în maternitate au determinat-o să acționeze.

„În maternitate lipseau chiar și anumite medicamente, pe care am fost nevoită să le comandăm din Rusia. În secția de reanimare a nou-născuților lipsesc lucrurile elementare, precum dezinfectanții pentru mîini, săpunul și șervețelele de hîrtie – toate sînt cumpărate de părinți”, ne-a povestit Aza Onică.

Atunci cînd vorbește despre perioada de după nașterea copilului, necontrolat răbufnesc lacrimile, pentru că fiecare zi petrecută în secția pentru prematuri a fost împînzită de momente de fericire, urmate de frică și dezamăgire.

„Medicii trebuie să o informeze pe mamă despre starea copilului, dar în așa fel, încît să nu o traumeze și mai mult. Pentru că totuși este o femeie, care a născut nu doar în condiții de stres, dar și în neștiința celor ce vor urma - va supraviețui copilul sau nu. Frazele de tipul "copilul dumneavoastră nu are nicio șansă la viată" sau "dacă va muri, veți naște altul, nu e o pierdere mare", sînt pur și simplu inadmisibile în cazul medicilor. Medicii trebuie să păstreze sensibilitatea emoțională la durerea străină, dar nu să rămînă indiferenți”, a remarcat emoționată Aza.

Fundația „Vitae”, fondată de eroina noastră de astăzi, luptă pentru dreptul la viață a copiilor născuți prematur și pentru ca aceștia să primească o îngrijire medicală pe potriva necesităților.

La 17 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Prematurității.

Fundația „Vitae” oferă un sprijin pentru mamele care au dat naștere copiilor prematuri și va organiza o expoziție caritabilă în seara zilei de sîmbătă.

În cadrul unei expozițiii, care se va desfășura la 18 noiembrie la Hotelul Radisson Blu, cu începere de la ora 18:00, își vor expune lucrările atît pictori consacrați, cît și tineri. Vizitatorii vor avea posibilitatea să cumpere tablouri, iar o parte dintre banii colectați vor fi folosiți la procurarea lucrurilor necesare pentru copiii născuți prematur.

Potrivit Azei Onică, astfel de evenimente sînt importante, pentru că ele nu doar aduc la cunoștința societății problemele cu care se confruntă mămicile care au dat naștere copiilor prematuri, dar și le oferă o șansă în plus acelor ființe neajutorate care vin pe această lume nepregătiți și mult prea firavi.

Consilierul municipal, președintele Fracțiunii PCRM și a celor fără de partid, Vasile Chirtoca, urmează să înainteze în viitorul apropiat o propunere în care ar putea fi examinat un posibil proiect ce ar permite construcția pe teritoriul Centrului Mamei și Copilului din capitală a unui bloc destinat copiilor născuți prematur, bloc în care să se simtă confortabil nu doar copiii, dar și mămicile care trec printr-o încercare deloc ușoară.

Aza Onică susține că construcția unui astfel de bloc destinat copiilor născuți prematur le-ar oferi încă o șansă la viață acestor bebeluși, care, fără ajutorul medicilor, nu pot trăi. La expoziția de caritate va participa și o delegație din România, și anume reprezentanții organizației „Inima Copiilor” și ai Asociației „Unul și Unul”, care vor veni să-și împărtășească experiența acumulată în acest domeniu.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?