Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Leancă: Condițiile pentru ajutorul macrofinanciar al UE vor fi îndeplinite în noiembrie

17 noi. 2017,, 08:41   Politică
2817 4

Condiționalitățile tehnice pentru susținerea macrofinanciară din partea UE vor fi îndeplinite pînă la sfîrșitul lunii noiembrie.

Declarația a fost făcută de vicepreședintele Parlamentului, liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, a menționat că pentru acordarea primei tranșe de ajutor macrofinanciar din partea Uniunii Europene, Republica Moldova trebuie să îndeplinească zece condiționalități tehnice. Liderul popular-europenilor susține că aceste condiționalități vor fi îndeplinite pînă la sfîrșitul lunii noiembrie. Iurie Leancă a menționat că pe lîngă asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, se discută și despre alte aproape 50 de milioane de euro pentru sprijin bugetar pe diverse domenii.

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, susține că cel mai probabil organismele internaționale vor solicita o evaluare a implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția, care va fi făcută într-o manieră liberă și interpretativă și ținînd cont de nivelul de relații cu Republica Moldova. Potrivit lui, din cele 100 de milioane de euro, 60 de milioane vor fi un împrumut, iar 40 de milioane vor constitui granturi care vor folosi ca suport bugetar direct. „Acești bani sînt mai puțin critici decît mijloacele de care avea nevoie Republica Moldova în anul 2016, în perioada de stabilizare. Respectiv, Moldova are acum un coș mai diversificat de intrări financiare. Chiar dacă teoretic am admite că nu este accesat acest instrument, Republica Moldova nu va suferi grav ca urmare a lipsei acestor mijloace”, spune Roman Chircă.

Totuși, directorul Institutului Economiei de Piață spune că Republica Moldova va beneficia de acești bani pentru că deciziile formale sînt luate la toate nivelele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?