X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

În Belarus au fost observate pietre mișcătoare (VIDEO)

17 noi. 2017,, 02:30   Externe
7527 0

Multor oameni le este cunoscut fenomenul pietrelor mișcătoare de la fundul lacului secat Reystrek Playa din Valea Morții, SUA.

Bolovanii mari se tîrăsc de sine stătător pe solul argilos, lasînd în urma lor amprente impresionante. Acest fenomen a devenit cunoscut încă acum un secol. Cu toate acestea, există date că această anomalie a fost observată și înainte de americanii aborigeni, pe atunci ei considerînd că acestea erau niște "jocuri" ale forțelor supranaturale.

Această strămutare este extrem de lentă, lacul e uriaș, pietre sînt nenumărate și fiecare dintre ele nu se mișcă mereu, de aceea este imposibil să fie fixată deplasarea lor cu ochii. Mulți oameni de știință sugerează că de vină e vîntul, dar și apa, care îngheță pe bolovani noaptea și se topește odată cu începutul zilei. Cu toate acestea, nici unul dintre savanți nu a reușit să dovedească acest lucru, experimental.

Puțini știu că un fenomen similar se întîlnește în Belarus, și anume în raionul Orșa, din regiunea Vitebsk. Spre exemplu, pe malul stîng al rîului Adrov, în apropiere de satul Zaițevo se află o piatră mare, care se mișcă permanent de sine stătător.


Din urma bolovanului rămîne o urmă lungă, iar în fața lui se află un val de pămînt zdrobit. Acesta și alți cîțiva bolovani mobili au fost descoperiți aici în mai 2016. Lungimea fiecărui bolovan este în medie de 40 de centimetri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?