Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Robotul în premieră a început să dirijeze organismele vii (VIDEO)

16 noi. 2017,, 05:00   Ştiinţă şi IT
3466 1

Tehnicienii în robotică elvețieni au realizat un experiment unic, complex și incredibil de curios, care i-a surprins cu rezultatele obținute.

Specialiștii din Lausanne au pus un robot miniatural în acvariu la peștii zebră, programîndu-l să-i imite pe locuitorii acvatici. Inteligența artificială a studiat cu succes comportamentul peștilor și le-a imitat obiceiurile, iar apoi a depășit complet sarcina care i-a fost dată, locupînd locul de conducător al peștilor. Acesta este primul caz în istoria științei, cînd mașinăria a devenit lider al ființelor vii.

Autorii proiectului au trebuit să depună multe eforturi pentru a învăța mașina minusculă să vibreze, să mențină variatele ritmuri de mișcare și de manevră, să-și schimbe viteza mișcării și așa mai departe. La început, inteligența artificială a observat pur și simplu peștii. Apoi a început să înoate la fel ca ei, reușind să devină cu succes membru al cîrdului. Peștii zebră l-au primit cu ușurință pe robotul de 7 cm, considerîndu-l de-al lor. După aceasta, mașinăria și-a complicat de sine stătător experimentul pentru sine și a început să influențeze întregul cîrd, provocînd restul peștilor să înoate în direcția necesară robotului.

Specialiștii presupun că pe viitor, o astfel de inteligență artificială va permite revoluționarea industriei pescuitului. Va fi suficient să fie lansați roboții inteligenți în ocean, care vor forța prada să vină singură în plasă.


Pe de altă parte, acest experiment dovedește că roboții se autoinstruiesc cu ușurință, deprinzînd foarte repede sarcinile trasate ca apoi să folosească cu succes toate avantajele lor față de rațiunea naturală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?