X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Tentativă de lovitură de stat a armatei, împotriva regimului din Zimbabwe

15 noi. 2017,, 11:10   Externe
2538 0

Tensiuni de amploare în statul african Zimbabwe, aflat sub conducerea controversatului Robert Mugabe.

Ofițeri ai armatei au intervenit în noaptea de marți spre miercuri în capitala Harare. Militarii au anunțat că nu este vorba despre o tentativă de lovitură de stat împotriva lui Robert Mugabe, stăpînul absolut al țării din 1980, ci o eliminare a „criminalilor” apropiați de acesta, relatează bbc.com.

Președintele Robert Mugabe ar fi reținut de armată. Totodată, partidul său a negat că ar fi vorba despre o lovitură de stat, ci că este vorba despre „un transfer de putere lipsit de sânge”. „În timpul nopții, președintele și soția sa au fost reținuți. Se află în siguranță, însă a fost necesar atât din motive constituționale, cât și pentru siguranța țării. Zimbabwe nu este deținut de Mugabe și soția sa. Astăzi începe o nouă eră!”, a anunțat partidul lui Robert Mugabe, ZANU-PF.

BBC notează însă că evenimentele au avut toate elementele unei lovituri de stat – focuri de armă, explozii și militari care preiau controlul clădirilor guvernamentale. Focuri de armă au fost auzite într-o suburbie din capitala statului african, Harare. Totodată, tancuri au fost poziționate strategic în apropiere de Harare. Tensiunile ies la iveală după o săptămână de criză între Robert Mugabe și șeful armatei.


În urma incertitudinii politice din această țară, ambasada Statelor Unite în Zimbabwe le-a cerut miercuri cetățenilor americani și membrilor personalului misiunii să rămână sau să lucreze de acasă. Totodată, ambasada va fi închisă pentru public miercuri, iar cetățenii americani sunt sfătuiți să rămînă acolo unde locuiesc „la adăpost” până la noi notificări din partea reprezentanței diplomatice. Un anunț similar a venit și din partea ambasadei britanice.

Deși se vorbește despre o tentativă de lovitură de stat împotriva regimului lui Robert Mugabe, generalul aflat la conducerea armatei contrazice acest lucru. Într-o declarație citită în cursul nopții la televiziunea națională, generalul Sibusiso Moyo a afirmat că armata nu a dat „o lovitură de stat contra guvernului”. „Noi nu facem decît să vizăm criminalii care îl înconjoară”, a afirmat generalul Sibusiso Moyo.

Robert Mugabe este considerat stăpânul absolut al statului Zimbabwe din 1980. În acești 37 de ani, el a condus țara cu o mână de fier, adoptând un regim autoritar și represiv. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil și traversează o gravă criză economică, notează AFP.

Acum, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, și a sănătății sale fragile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?