Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Putin i-a spus lui Erdogan că legăturile cu Turcia au fost "pe deplin restabilite"

14 noi. 2017,, 10:11   Externe
2467 1

Legăturile dintre Rusia şi Turcia şi-au reluat cursul normal, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unei întrevederi cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în oraşul rus Soci, relatează site-ul agenţiei DPA.

"Vreau să notez, la începutul întîlnirii noastre, că relaţiile bilaterale pot fi considerate practic pe deplin restabilite", a spus Putin.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia au fost afectate în noiembrie 2015, după ce aviaţia militară turcă a doborît un avion de luptă al Rusiei lîngă graniţa cu Siria. Începînd din 2016, Putin şi Erdogan au militat pentru repararea legăturilor dintre cele două state.

Vladimir Putin a declarat că formatul discuţiilor de la Astana a creat condiţiile necesare pentru intervenţia ONU cu scopul de a proteja refugiaţii sirieni, iar Rusia va continua să colaboreze cu Turcia pentru a contribui la rezolvarea crizei.

"Pe fondul realizărilor în lupta împotriva terorismului, preşedintele [Erdogan] şi cu mine considerăm că este necesar să intensificăm eforturile comune pentru a asigura normalizarea pe termen lung în ţara respectivă ... în primul rînd pentru a promova procesul de reglementare politică şi de asistenţă pentru sirieni în perioada de reconstrucţie post-conflict. Nivelul violenţelor [în Siria] a scăzut în mod evident, fiind create condiţii favorabile pentru promovarea dialogului intra-sirian sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite", a spus Putin.


Discuţia dintre cei doi lideri s-a concentrat pe relaţiile economice dintre Rusia şi Turcia. Vladimir Putin a transmis că, în primele nouă luni ale acestui an, comerţul dintre cele două ţări a crescut cu peste 30%.

Compania rusă de stat Rosatom va lucra la instalarea unui reactor la prima centrală nucleară din Turcia, în oraşul Akkuyu, pînă în anul 2023, a mai anunţat preşedintele Rusiei. De cealaltă parte, liderul de la Ankara a declarat că Turcia este interesată de creşterea importurilor de arme ruseşti şi de cumpărarea sistemului antirachetă S-400 din Rusia.

Recep Erdogan a subliniat că susţine eliminarea restricţiilor rămase în vigoare privind relaţiile comerciale cu Rusia.

"Contactele noastre au continuat să abordeze toate problemele existente ... Luna trecută, o comisie interguvernamentală şi-a încheiat activitatea la Kazan şi am fost încîntaţi să aflăm că, în cadrul acestei întîlniri, s-a luat decizia de a facilita exportul unor bunuri către Federaţia Rusă, cum ar fi vinete, roşii, rodii şi alte culturi agricole. Vrem să fie eliminate toate restricţiile rămase", a precizat preşedintele Turciei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?