X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Peste 20 de țări UE au convenit asupra cooperării militare

13 noi. 2017,, 22:30   Externe
2240 0

UE se va îndrepta spre legături militare mai strînse de apărare luni, cu mai mult de 20 de state semnînd un pact militar ca punct de reper care urmărește să intensifice cooperarea militară după Brexit și să creeze o armată federală a Uniunii Europene.

Eforturi similare pentru aprofundarea legăturilor militare au rămas fără rezultate timp de zeci de ani, datorită opoziției feroce a Marii Britanii față de orice ar putea duce la o armată europeană federală.

Dar Brexit a permis Germaniei şi Franței să teaducă din nou în centrul atenției necesitatea unei puternice armate federale europene.

Cooperarea militară structurată permanentă privind acordul de apărare (PESCO) încearcă să întărească apărarea dintre membrii UE și să îmbunătățească coordonarea în dezvoltarea noilor echipamente militare. (N.Red. Prin acest limbaj de lemn tipic UE se anunță de fapt crearea Armatei Federaliste a UE-ului)

Acordul face parte din eforturile depuse de Germania și Franța pentru a reporni Uniunea Europeană după decizia Marii Britanii de a pleca și urmează anunțul din iunie privind crearea al unui Fond european Militar de apărare de 5,5 miliarde de euro ca bază financiară a viitoarei armate UE.


Susținătorii Pactului Militar spun că acesta „va completa NATO”, care își va păstra rolul principal în apărarea Europei. (N.Red. În timp ce voci autorizate din Marea Britanie şi SUA spun că armata UE vrea să înlocuiască NATO).

Ministrul spaniol al apărării Maria Dolores de Cospedal a salutat săptămîna trecută PESCO ca „posibil cel mai ambițios proiect actual al UE”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?